Policija traga za motivima napada u Las Vegasu

Radiosarajevo.ba
Policija traga za motivima napada u Las Vegasu
Policija radi na utvrđivanju motiva masovnog ubistva koje je jučer iza sebe ostavilo 59 mrtvih i 527 povrijeđenih osoba na koncertu u Las Vegasu.

Oružani napadač Stephen Paddock (64) je otvorio vatru s 32. sprata hotela Mandalay Bay prema festivalu muzike na otvorenom u nedjelju uvečer, piše BBC.

Policija je pronašla 23 komada oružja u njegovoj hotelskoj sobi, kao i više od 19 vrsta eksploziva u njegovoj kući u Nevadi. Međutim, do sada nije bilo jasnog razloga za navedeno masovno ubistvo.

Istražitelji nisu pronašli nikakvu vezu s međunarodnim terorizmom, uprkos tvrdnji tzv. Islamske države. Stephen Paddock je živio u gradu Mesquite, sjeveroistočno od Las Vegasa.
On je, kako se navodi, živio sa ženom Marilou Danleyom koja je bila van zemlje, u Japanu i izgleda da nije uključena u cijeli slučaju, saopćila je policija.

Šerif Las Vegasa Joseph Lombardo je rekao kako je policija prilikom pretresa njegove imovine pronašla još dodatnog vatrenog oružja, eksploziv i nekoliko hiljada metaka municije, zajedno s nekim elektronskim uređajima koje trenutno ocjenjuju. Oficiri su takođe pronašli amonijum-nitrat u automobilu. Eksploziv u njegovom domu bio je tannerit, rekao je šerif.

David Famiglietti iz New Frontier Armoryja je rekao za BBC da je Paddock u proljeće ove godine kupio vatreno oružje u prodavnici u sjevernom Las Vegasu, ispunjavajući sve državne i federalne zahtjeve, uključujući i provjere FBI-a.

Međutim, puškom koju je kupio ne bi bio u stanju ubiti više od 50 osoba, navodi policija. Tzv. Islamska država tvrdi da je iza napada, rekavši da je Paddok prije nekoliko mjeseci prešao na islam. Međutim, grupa nije pružila nikakve dokaze za ovo i u prošlosti je podnijela neosnovane iskaze.

"U ovom trenutku smo utvrdili da napadač nema nikakve veze s međunarodnom terorističkom organizacijom", rekao je specijalni agent FBI Aaron Rouse na konferenciji za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije