SAD: Potpuno vakcinisani mogu boraviti na otvorenom bez maski

3
Radiosarajevo.ba
SAD:  Potpuno vakcinisani mogu boraviti na otvorenom bez maski
FOTO: Facebook / Joe Biden

Potpuno vakcinisane osobe u Sjedinjenim Državama mogu se sigurno kretati i baviti aktivnostima na otvorenom poput hodanja i planinarenja bez nošenja maski.

Ipak, trebali bi i dalje nositi maske unutra i na većim okupljanjima, dodaju iz CDC,  saopćili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u toj zemlji (CDC).

“Mala i srednja okupljanja ljudi koji su vakcinisani na otvorenom mogu se odvijati sigurno bes maski”, rekla je Rochelle Wolensky, direktorica CDC. To uključuje vježbanje ili ručanje na otvorenom, javlja CNN.

Nova uputstva odnose se na potpuno vakcinisane osobe, a Wolensky je navela i da je njihov cilj “da zaštite nevakcinisane”.

“Objavljivanje ovih novih smjernica prvi je korak u pomaganju potpuno vakcinisanim Amerikancima da nastave s aktivnostima koje su prestali raditi zbog pandemije, imajući u vidu potencijalni rizik prenošenja virusa na druge”, saopćio je CDC.

Zdravstveni zvaničnici istakli su da se broj zaraženih u SAD stabilizuje kako raste stopa vaksinisanih. Do sada je potpuno vakcinisano preko 95 miliona Amerikanaca, a skoro 141 milion (oko 42 posto populacije) primilo je bar jednu dozu vakcine, prema podacima CDC.

Novi slučajevi bolesti COVID-19 opali su za 16 posto u prošloj sedmici. To je bio najveći postotak smanjenja broja novih slučajeva sedmično od februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije