SAD ponovo otvaraju diplomatske kanale komunikacije s Palestinom

0
Fena
SAD ponovo otvaraju diplomatske kanale komunikacije s Palestinom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Washington će "ponovo otvoriti diplomatske kanale komunikacije" s Palestinom koji su bili prekinuti tokom administracije prethodnog predsjednika Donalda Trumpa, poručila je američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti.

"Od januara je naš diplomatski angažman rukovođen premisom da održivi napredak ka miru mora biti zasnovan na aktivnim konsultacijama obje strane", poručila je Thomas-Greenfield video konferenciji vijeća posvećenoj izraelsko-palestinskom pitanju.

"U tom cilju, naša administracija poduzet će korake ka ponovnom otvaranju kanala komunikacije koji su bili prekinuti tokom prethodne administracije. Naš angažman ima isti cilj izgraditi podršku mirnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba"; kazala je američka ambasadorica.

Iako je izrazila "kontinuiranu podršku Izraelu" svoje zemlje, Thomas-Greenfield je istaknula kako Sjedinjene Države "žele da vide da i Izraelci i Palestinci čine korake ka dvodržavnom rješenju".

Po pitanju dvodržavnog rješenja "pod čelništvom predsjednika Joa Bidena, Sjedinjene Države ponovo su se obavezale na viziju obostrano dogovorenog rješenja po kome Izrael živi u miru i sigurnosti pokraj solidne palestinske države".

"Vjerujemo da je najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države da se podrže legitimne aspiracije palestinskog naroda da ima vlastitu državu i da živi u miru i dostojanstvu", kazala je.

Thomas-Greenfield je istaknula da je Biden obnovio američke programe pomoći koji podržavaju ekonomski razvoj i dodjelu humanitarne pomoći za palestinski narod: "Konkretno, Sjedinjene Države sa zadovoljstvom objavljuju 15 miliona dolara humanitarne pomoći za najranjivije zajednice na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze."

Bivši američki predsjednik Donald Trump ukinuo je pomoć Palestincima vrijednu stotine miliona dolara, i tokom njegovog mandata američki diplomatski kontakti s Palestincima praktično su prekinuti.

Nakon što je Trump proglasio Jerusalem prijestonicom Izraela u decembru 2017, palestinske vlasti prekinule su sve zvanične odnose s Bijelom kućom i State Departmentom, iako se sigurnosna saradnja nastavila, prenosi Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije