SAD: Osuđen na doživotni zatvor, nakon 37 godina utvrđeno da nije kriv

Anadolija
SAD: Osuđen na doživotni zatvor, nakon 37 godina utvrđeno da nije kriv
Foto: ABC / Robert Duboise

Za Amerikanca s Floride koji je osuđen zbog ubistva i silovanja, te proveo u zatvoru 37 godina, putem DNK analize je utvrđeno da nije kriv, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni tužilac u Hillsboroughu Andrew Warren rekao je novinarima da je DNK analiza razriješila slučaj Roberta Duboisea, koji je 1983. godine osuđen na 37 godina zatvora zbog silovanja i ubistva 19-godišnje Barbare Grams.

Warren je ovaj slučaj okarakterisao kao vrlo bolan i tragičan.

Rekao je da su dokazi, za koje se mislilo da su izgubljeni, potvrdili da 55-godišnji Robert Duboise nije počinio zločin 1983. godine, te je izjavio da je istina otkrivena kao rezultat ponovnog ispitivanja DNK dokaza u okviru Projekta nevinosti u New Yorku.

"Godine 2016. obećao sam da ću formirati Jedinicu za reviziju osuda koja će ispitivati sumnjive presude. Danas smo započeli postupak oslobađanja čovjeka koji je osuđen na 37 godina zatvora za ubistvo koje nije počinio, a mi krećemo u potragu za pravim ubicom", poručio je Warren.

Lokalni list na Floridi izvijestio je da je Robert Duboise, kome se sudilo za zločin koji nije počinio, prvi put osuđen na smrt 1983. godine, ali je sudac kasnije kaznu preinačio u doživotni zatvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije