SAD naredila NASA-i da odredi vrijeme na Mjesecu koje će biti povezano sa vremenom na zemlji

1
Radiosarajevo.ba
SAD naredila NASA-i da odredi vrijeme na Mjesecu koje će biti povezano sa vremenom na zemlji
Foto: NASA / Saturnov mjesec Mimas

Bijela kuća naložila je NASA-i da stvori jedinstveni vremenski standard za Mjesec i druga nebeska tijela dok traje nadmetanje vlada i privatnih kompanija u svemiru.

Budući da Sjedinjene Američke Države žele postaviti međunarodne norme izvan Zemljine orbite, Ured Bijele kuće za nauku i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja 2026. godine osmisli plan za standard, kako navodi, koordiniranog lunarnog vremena.

"Dok NASA, privatne kompanije i svemirske agencije širom svijeta pokreću misije na Mjesec, Mars i šire, važno je uspostaviti standarde nebeskog vremena radi sigurnosti i tačnosti", saopćio je zamjenik direktora OSTP-a za nacionalnu sigurnost Steve Welby.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Rekao je da "vrijeme različito prolazi" ovisno o položajima u svemiru te kako se čini da vrijeme prolazi sporije ondje gdje je gravitacija jača, odnosno u blizini nebeskih tijela.

"Dosljedna definicija vremena među operaterima u svemiru ključna je za uspješne sposobnosti svemirske situacijske svijesti, navigaciju i komunikaciju", rekao je Welby.

Jak zemljotres pogodio Tursku

Jak zemljotres pogodio Tursku

Bijela kuća navodi da je cilj da koordinirano lunarno vrijeme ili LTC bude povezano s koordiniranim univerzalnim vremenom (UTC), primarnim vremenskim standardom koji se koristi u cijelom svijetu za reguliranje vremena na Zemlji.

Bijela kuća uputila je NASA-u da surađuje s ministarstvima trgovine, odbrane i prometa kako bi se izradila strategija standarda vremena koja će poboljšati navigaciju i misije, posebno u cislunarnom prostoru između Zemlje i Mjeseca.

Novi standard usredotočit će se na četiri značajke: sljedivost do UTC-a, dovoljna točnost za podršku preciznoj navigaciji i nauke, otpornost na gubitak kontakta sa Zemljom i skalabilnost na okruženja izvan cislunarnog prostora, piše Hina.

Neočekivani potez: Rusija će ukloniti talibane sa liste terorističkih organizacija

Neočekivani potez: Rusija će ukloniti talibane sa liste terorističkih organizacija

"Baš kao što se zemaljsko vrijeme postavlja skupom atomskih satova na Zemlji, skup satova na Mjesecu mogao bi postaviti lunarno vrijeme", priopćio je OSTP. 

SAD planira povratak na Mjesec 2026. godine, što bi trebalo biti prvo slijetanje čovjeka na Mjesec od misije Apollo 17 1972. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije