SAD: Komisija koja istražuje nerede 6. januara u Kapitolu poziva Donalda Trumpa da svjedoči

0
AA
SAD: Komisija koja istražuje nerede 6. januara u Kapitolu poziva Donalda Trumpa da svjedoči
Foto: EPA / Bivši američki predsjednik Donald Trump

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja istražuje nerede od 6. januara u američkom Kapitolu glasala je u četvrtak da pozove bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da svjedoči.

Odluka je donesena jednoglasno, sa devet glasova za, u cilju da prinudi Trumpa da svjedoči, a zatraženo je i da dostavi tražene dokumente.

Uoči glasanja, odlazeća republikanska kongresmenka Liz Cheney rekla je da komisija "sada ima dovoljno informacija da odgovori na mnoga kritična pitanja koja postavlja Kongres", ali sada treba da čuje "centralnog igrača 6. januara".

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

SAD: Portret republikanca koji bi mogao ugroziti Donalda Trumpa

SAD: Portret republikanca koji bi mogao ugroziti Donalda Trumpa

Ona je ukazala na više od 30 svjedoka koji su prethodno dovedeni da svjedoče koji su se pozivali na svoje pravo protiv samooptuživanja, od kojih su mnogi to učinili odgovarajući na pitanja o njihovoj interakciji s Trumpom.

"U jednom trenutku Ministarstvo pravde će možda otkriti činjenice koje ovi i drugi svjedoci trenutno kriju", rekla je ona.

Dodala je da je njihova dužnost prema njihovoj zemlji, djeci i Ustavu da traže odgovore direktno od čovjeka koji je sve to pokrenuo.

"I svaki Amerikanac ima pravo na te odgovore. Dakle, djelujemo sada da zaštitimo našu zemlju", dodala je ona.

Nije jasno hoće li se Trump odazvati, a njegov bivši glavni strateg Steve Bannon proglašen je krivim u julu po dvije optužbe za nepoštivanje Kongresa jer se nije pojavio pred komisijom i predao dokumentaciju koja je tražena.

Po optužnici Bannonu prijeti kazna do godinu dana zatvora i novčana od 100 do 100.000 dolara, a presuda mu je zakazana za 21. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije