SAD: Kišna oluja se nastavlja, najgore tek dolazi

0
Radiosarajevo.ba
SAD: Kišna oluja se nastavlja, najgore tek dolazi
Foto: Printscreen / Youtube / Poplavljena područja

Najnovija atmosferska rijeka koja je zahvatila Kaliforniju izazvala je još više padavina, obilni snijegovi i bujične poplave šire se cijelom državom, a kako meteorolozi upozoravaju najgore dolazi sutra.

Procjenjuje se da je 27.000 ljudi dobilo naredbu za evakuaciju, a hiljade drugih je pogođeno upozorenjima o evakuaciji zbog poplava i klizišta. Na desetine praćenja poplava, upozorenja i savjeta izdato je širom Golden Statea.

Nacionalna meteorološka služba saopćila je da se "snažna oluja" koja se pojačala u utorak "očekuje da će do srijede proizvesti jak planinski snijeg i jak vjetar od Sierre do centralnih/sjevernih Stjenjaka".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ova atmosferska rijeka je najmanje 11. koja je pogodila Kaliforniju od decembra i prati je ona koja je zahvatila državu od petka pa do vikenda - a mnoga od tih područja su ponovo natopljena.

Očekuje se da će se obilne padavine nastaviti tokom utorka navečer, posebno za obale južne Kalifornije i južnu Sierra Nevadu, gdje je predviđen jak snijeg iznad 8.000 stopa, prema Centru za prognozu vremena NWS.

Također, NWS je upozorio na potencijalno "katastrofalne" poplave od ove oluje.
Predviđa se da će jaka kiša u kombinaciji sa otapanjem snijega u nižim područjima izazvati velike poplave u srijedu.

Stanovnici u oblasti Los Angelesa upozoreni su na poplave kolovoza i odrone kamenja i blata.
Ured NWS-a u L.A. izvijestio je preliminarne podatke koji pokazuju da su dugogodišnji rekordi padavina oboreni na aerodromima u Santa Barbari (2,13 inča), Los Angelesu (0,61"), Santa Mariji (1,29") i Paso Roblesu (0,9").

Skoro 237.000 kupaca bilo je bez struje u Kaliforniji kasno u utorak po lokalnom vremenu - uglavnom u području Bay Area, prema Poweroutage.us.

Škole i putevi su zatvoreni širom Kalifornije

Rijeke Sacramento, Salinas i Merced bile su među rijekama koje su se izlile dok je oluja zahvatila jug.
Meteorolozi su upozorili da se najveća kiša očekuje iznad sjeverne Sierra Nevade, gdje je ured šerifa okruga Shasta saopštio da je u utorak navečer izdat nalog za evakuaciju "zbog velikih poplava".

U San Francisku, zvaničnici su rekli da je jak vjetar razbio dva prozora na visokoj uzvisini dok je padala jaka kiša, a izvještaja o povrijeđenima nema. 
U međuvremenu, čini se da je južna Sierra Nevada zabilježila svoj najveći snježni pokrivač ikada - više od 260 posto iznad svog sezonskog prosjeka, prema kalifornijskom odjelu za vodene resurse.

U.C. Berkeley Central Sierra Snow Lab izvijestila je u utorak ujutro da je palo još 13,6 inča snijega "i to nas vodi na 7" od ukupnog broja zime 1982/1983, što je trenutno drugi najsnježniji svih vremena" zabilježen u centralnoj laboratoriji za snijeg u Sierri .
"Način na koji trenutno ulazimo u laboratoriju je tako što se spuštamo u ovaj veliki ponor snijega", navela je laboratorija u tvitu.

Najnovija oluja u Kaliforniji: Najmanje dvoje mrtvih, uništen nasip, strašne snimke obišle internet

Najnovija oluja u Kaliforniji: Najmanje dvoje mrtvih, uništen nasip, strašne snimke obišle internet

Atmosferske rijeke su uski magistralni putevi vlage koji mogu putovati hiljadama milja, od tropskih do srednjih i sjevernih geografskih širina.

Studije pokazuju da klimatske promjene intenziviraju ove događaje jer topliji zrak nosi dodatnu vodenu paru i također uzrokuje oštrije promjene između padavina i gladi u Kaliforniji, prema Andrewu Freedmanu iz Axiosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije