SAD izveo niz osvetničkih napada: Pogledajte stravične snimke sa terena

3
Radiosarajevo.ba
SAD izveo niz osvetničkih napada: Pogledajte stravične snimke sa terena
Foto: Collage / Napad SAD-a

Sjedinjene Američke Države su izvele u petak, 2. februara, udare na Bliskom istoku kao odgovor na smrt trojice američkih vojnika poginulih u napadu bespilotnim letjelicama u Jordanu, koje su izvele militante podržane od strane Irana.

"Snage američke vojske pogodile su više od 85 ciljeva, s brojnim letjelicama, uključujući bombardere dugog dometa koji su letjeli iz Sjedinjenih Američkih Država", saopćeno je iz američkog Komandnog centra u petak, 2. februara. "Zračni udari koristili su više od 125 preciznih projektila."

U napadu su pogođena komandna centra, obavještajni centri, rakete i projektili, te skladišta bespilotnih letjelica i objekti za opskrbu municijom milicijskih grupa, dodano je.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Odluka o pokretanju "višeslojnih" napada na milicije koje podržava Iran predstavlja značajan eskalaciju u nestabilnoj regionalnoj borbi za moć koja stavlja SAD nasuprot Irana i mreže savezničkih milicija na Bliskom istoku.

Navodi se da su udari počeli otprilike u isto vrijeme dok su Joe Biden i prva dama u petak, 2. februara, učestvovali u dostojanstvenom prijenosu tijela trojice vojnika nazad u SAD.

Kasnije je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio da "nema veze" između ta dva događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije