SAD i Velika Britanija izveli veliki napad na Hute

2
Radiosarajevo.ba
SAD i Velika Britanija izveli veliki napad na Hute
Foto: Printscreen / Amerika i Britanija izveli napad na Jemen

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napali su u ponedjeljak, 22. januara, kasno navečer hutistička postrojenja u Jemenu, prenosi Politico.

Napali su ih iz zraka i raketama, a napad je, kako piše Politico, bio velik.

Amerikanci su unazad sedmicu dana nekoliko puta napali hutističke raketne bacače kojima se gađalo brodove koji plove blizu obale Jemena.

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Međutim, oni nisu obeshrabrili hutiste, koji su nastavili napadati brodove koji plove Crvenim morem.

Ovo je drugi zajednički napad na hutiste koji su izvele američke i britanske snage. Te su dvije vojske, u suradnji s Australijom, Nizozemskom, Kanadom i Bahreinom, hutiste prvi puta napale 11. januara. Taj je napad izveden nakon što su se hutisti oglušili na upozorenja koja im je uputio Washington.

Amerikanci su otad do danas hutističke mete napali šest puta, međutim tada su napali mete koje je Ministarstvo obrane SAD-a okarakteriziralo kao "neposredne prijetnje". Te su mete bile i manje.

Predsjednik SAD-a Joe Biden i njegovi pomoćnici više su puta rekli da napadi na hutiste neće zaustaviti tu militantnu skupinu koja uživa potporu Irana.

Bidenova je administracija rekla da će hutisti brodove koji plove Crvenim more prestati napadati tek nakon što ih se pritisne i ekonomski i diplomatski.

Politico navodi da bi hutisti od napada mogli odustati ako bi se okončao rat između Izraela i Hamasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije