Ohio / SAD deportiraju muškarca optuženog za učestvovanje u genocidu u Srebrenici

08. 12. 2017. u 08:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Muškarac iz Ohija optužen da je bio pripadnik paravojne policije koja je 1995. sudjelovala u srpskom masakru 8.000 bošnjačkih muslimana u Srebrenici bit će deportiran iz SAD-a prema sporazumu o priznanju krivnje u četvrtak na američkome Saveznom sudu

Vlada SAD-a optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu (Ohio) kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prevaru ušao u Sjedinjene države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata.

Dragić (42) je jedan od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiju koje su tužitelji posljednjih godina optužili da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prigodom ulaska u SAD.

Dragić je priznao lažne iskaze, no poriče kako su on i njegove policijske postrojbe sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995., rekao je Dragićev branitelj Darin Thompson, prenosi Hina.

Tokom rata u Bosni 1992. do 1995. oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su postrojbe bosanskih Srba pod zapovjedništvom bivšeg generala Ratka Mladića u Srebrenici u julu 1995. i to je najgore masovno ubistvo na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Vlada SAD-a navodi kako je Dragićeva paravojna policija bila razmještena okolo Srebrenice kako bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA