SAD dao ultimatum Izraelu: "Imate 30 dana"

5
Radiosarajevo.ba
SAD dao ultimatum Izraelu: "Imate 30 dana"
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Sjedinjene Američke Države uputile su izraelskoj vladi pismo dajući joj rok od 30 dana da hitno poveća pristup humanitarnoj pomoći u Gazi ili će se suočiti s mogućnošću smanjenja dijela američke vojne pomoći.

Ovo pismo predstavlja najsnažnije poznato pisano upozorenje administracije Joea Bidena svom savezniku, a dolazi u trenutku kada izraelski napad na sjever Gaze izaziva masovne prisilne premještaje civila na jug.

Pismo su potpisali američki državni sekretar Anthony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin. U njemu SAD izražava "duboku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije".

Prije svih utakmica u Premijer ligi BiH: Minuta šutnje u znak sjećanja na žrtve poplava

Prije svih utakmica u Premijer ligi BiH: Minuta šutnje u znak sjećanja na žrtve poplava

Dodaje se da je Izrael prošlog mjeseca odbio ili ometao gotovo 90% humanitarnih kretanja između sjevera i juga Gaze.

Navodi se kako su naredbe o evakuaciji prisilile 1.7 miliona ljudi u uski obalni pojas, gdje su "u velikom riziku od smrtonosne zaraze".

Kako tvrde izraelski mediji: Dogovoren je plan napada na Iran

Kako tvrde izraelski mediji: Dogovoren je plan napada na Iran

Pismo zahtijeva "hitne i trajne mjere od vaše vlade ovog mjeseca kako bi se preokrenuo ovaj smjer".

Također stoji da Izrael "mora, počevši odmah i u roku od 30 dana", poduzeti niz konkretnih mjera za povećanje opskrbe pomoći, uz napomenu da neispunjavanje može "imati posljedice na američku politiku", prenosi BBC.

Pismo se poziva na američke zakone koji mogu zabraniti vojnu pomoć zemljama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

Poziva Izrael da okonča "izolaciju sjeverne Gaze" potvrđujući da neće biti "izraelske vladine politike prisilne evakuacije civila" sa sjevera na jug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije