Kako tvrde izraelski mediji: Dogovoren je plan napada na Iran

0
Radiosarajevo.ba
Kako tvrde izraelski mediji: Dogovoren je plan napada na Iran
Foto: EPA - EFE / Benjamin Netanyahu i Yoav Gallant

Izraelski mediji javljaju su da su se premijer te zemlje Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i drugi ministri dogovorili o obimu i vremenu napada na Iran na tajnom sastanku održanom 13. oktobra 2024. godine. 

Izraelska državna televizija KAN javila je da su Benjamin Netanyahu i Yoav Gallant dogovorili plan, obim i vrijeme napada na Iran. Odluke su donesene u skladu sa resornim ministrima, a kako kažu plan čeka službeno odobrenje. 

Sastanku su prisustvovali i visoki vojni obavještajni oficiri, što je naznačilo da će odlučujući poziv biti na Netanyahuu, Gallantu i Haleviju, dok će ostali članovi kabineta dobiti samo širi briefing.

SAD dao ultimatum Izraelu: "Imate 30 dana"

SAD dao ultimatum Izraelu: "Imate 30 dana"

Nagađa se da su pojedinosti operacije već sastavljene, a do pogodnog trenutka neće biti poznate široj javnosti.

Uoči eliminacije Hassana Nasrallaha prošlog mjeseca, Netanyahu je obavio posjetu obavještajnoj bazi, primivši detaljan briefing od službenika odjela. Ovaj sastanak je navodno učvrstio Netanyahuovu odlučnost da potvrdi zeleno svjetlo za operaciju, zajedno s drugim manevrima koji su zadali značajne udarce Hezbolahu. 

Izrael napadnut dronovima: Najmanje 67 ranjenih, zakazala protivvazdušna odbrana

Izrael napadnut dronovima: Najmanje 67 ranjenih, zakazala protivvazdušna odbrana

Nedavni izvještaji iz Teherana ukazuju na to da je Iran pod intenzivnim pritiskom, strahujući od onoga što očekuju da će biti strašna odmazda Izraela. S druge strane, vremenski okvir Izraela je ograničen predstojećim američkim izborima. Tokom ovog perioda, Izrael dobija povećanu podršku protivzračne odbrane od SAD, što je dio šire strategije da se pripremi za potencijalne iranske kontraakcije uz pojačavanje unutrašnjeg pritiska na režim ajatolaha.

S druge strane, kako prenose lokalni mediji, Gallant je rekao da će "uskoro odgovoriti" Iranu na nedavne raketne napade i da će odgovor biti "definitivan i smrtonosan".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije