SAD: Biden objavio prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma

3
Anadolija
SAD: Biden objavio prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden objavio je prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma, navedeno je iz Bijele kuće.

"Ova strategija uključuje preko 100 novih akcija koje će administracija poduzeti kako bi podigla svijest o antisemitizmu i njegovoj prijetnji američkoj demokratiji, zaštitila jevrejske zajednice, preokrenula normalizaciju antisemitizma i izgradila solidarnost među zajednicama", saopćeno je iz Bijele kuće.

Bitno je naglasiti da je u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen alarmantan porast antisemitskih incidenata zajedno s drugim oblicima zločina motiviranih mržnjom.

Novi potres zatresao Bosnu i Hercegovinu

Novi potres zatresao Bosnu i Hercegovinu

Američki Jevreji su žrtve 63 posto vjerski motiviranih zločina iz mržnje, a antisemitizam podstiče sve druge oblike mržnje, diskriminacije i pristrasnosti, navedeno je iz Bijele kuće.

Ovim povodom, Biden je osnovao Međuagencijski komitet za politiku antisemitizma, islamofobije i srodnih oblika pristrasnosti i diskriminacije, na čelu s Vijećem za unutrašnju politiku Bijele kuće i Vijećem za nacionalnu sigurnost.

Ron DeSantis potvrdio kandidaturu za predsjednika SAD-a: Najjači protukandidat Donaldu Trumpu

Ron DeSantis potvrdio kandidaturu za predsjednika SAD-a: Najjači protukandidat Donaldu Trumpu

Kao svoj prvi zadatak, Biden je zadužio grupu da izradi prvu američku nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma u SAD-u.

Nacionalna strategija predlaže plan "cijelog društva" koji zadovoljava trenutnu eskalaciju mržnje i postavlja temelj za smanjenje antisemitizma tokom vremena.

Strategija također poziva na poboljšanje sigurnosti i sigurnosti jevrejskih zajednica, suprotstavljajući se normalizaciji antisemitizma i antisemitske diskriminacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije