SAD: Američki kongres spriječio 'zatvaranje' savezne vlade

0
Fena
SAD: Američki kongres spriječio 'zatvaranje' savezne vlade
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Kongres SAD/Ilustracija

Američki Kongres je u četvrtak u zadnji tren spriječio zatvaranje saveznih službi, ali predsjednika Joea Bidena očekuju i drugi problemi dok se njegove demokrate svađaju zbog njegovih velikih projekata ulaganja i reforma.

S 254 glasaza” i 175protiv” Zastupnički dom je odobrio zakon o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra koji je u Senatu već prihvaćen većinom glasova.

Demokratski predsjednik Joe Biden treba ga sada potpisati prije ponoći kako se ne bi prekinulo finansiranje saveznih službi u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi AFP.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Osim nesmetanog rada američke vlade, prijedlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć područjima koja su pretrpjela posljedice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac za izbjeglice iz Afganistana.

Od 1980. godine, američka savezna vlada “zatvorena” je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu. Posljednji put je bila zatvorena 2018. godine, jer Kongres nije mogao usvojiti budžet zbog spora s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Kako prenose američki mediji, ovo je bilo prvo potencijalno zatvaranje vlade u Sjedinjenim Američkim Državama u mandatu aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije