Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina u Ukrajini

4
Radiosarajevo.ba
Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Vadim Shishimarin na sudu u Ukrajini

Ukrajinski sud osudio je komandanta ruske tenkovske jedinice na doživotni zatvor jer je ubio nenaoružanog 62-godišnjaka koji se vozio biciklom niz seosku cestu, na prvom suđenju u Ukrajini za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije.

Vadim Shishimarin već je priznao krivicu na prošlosedmičnom ročištu za ubistvo Oleksandra Shelipova u Chupahivki 28. februara, iako je u petak njegov odvjetnik zatražio od sudaca u sudnici u Kijevu da ga oslobode optužbe na temelju toga da je izvršavao nalog.

Ukrajina je traženje pravde za zločine koje su počinile ruske trupe učinila prioritetom, a nacionalni tužitelji riskiraju svoje živote kako bi prikupili dokaze o ratnim zločinima čak i na područjima na kojima još uvijek prijete neprijateljske snage ili su prošarana minama.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Shishimarin dolazi iz Ust Illyinska, u jugoistočnoj Irkutskoj regiji u Rusiji, a bio je komandant tenkovske divizije Kantemirovskaya na dan kada je Shelipov umro.

Tužitelji su rekli da je grupa ruskih vojnika pucala na civilno vozilo nakon što je njihov konvoj napao ukrajinske snage, a zatim je ukrala automobil i odvezla ga.

Kasnije su naišli na Shelipova koji je razgovarao telefonom nekoliko desetaka metara od svoje kuće. Jedan od muškaraca u automobilu rekao je Shishimarinu "da ubije civila kako ih ne bi prijavio ukrajinskim braniteljima", tvrde tužitelji.

Otvorio je vatru kroz prozor automobila i ubio Shelipova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije