Ruski vojnici traže Putinovu pomoć: "Pozdrav s prve linije. Ovo je je*ena katastrofa"

4
Radiosarajevo.ba
Ruski vojnici traže Putinovu pomoć: "Pozdrav s prve linije. Ovo je je*ena katastrofa"
Foto: EPA / Rat u Ukrajini

U srijedu navečer su na CNN-u emitirani snimci sa ratišta u Ukrajini koji prikazuju ruske vojnike kako se žale na ratne uslove i pozivaju ruskog predsjednika Vladimira Putina u pomoć.

Jedan vojnik sa CNN-ovog snimka izjavio je da je njegova jedinica već šest puta popunjena novomobiliziranim vojnicima. "Nemamo se više kome obratiti", rekao je ruski vojnik.

CNN je emitirao još jedan video, u kojem ruski vojnik kaže da je situacija na terenu u istočnoj Ukrajini "totalni za*eb", napominjući da se jedan od tenkova njegove jedinice zapalio.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

"Pozdrav ravno s prve crte. Dokaz iz prve ruke o tome što se ovdje događa. Ovo je je*ena katastrofa", požalio se Rus.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je stanje iznimno teško na istoku zemlje, gdje ruske snage napreduju posljednjih sedmice, posebno blizu Bahmuta.

"Situacija na liniji i dalje je iznimno teška, posebno u Donjeckoj i u Luhanskoj oblasti. Ondje se doslovno vodi bitka za svaki pedalj ukrajinske zemlje", rekao je Zelenski. "Stoga je brzina presudna. Brzina u svemu - usvajanju odluka, provođenju odluka, slanju zaliha, obuci... Brzina spašava ljudske živote, brzina vraća sigurnost", naglasio je predsjednik Ukrajine.

Ukrajinske snage i dalje drže položaje u razrušenom Bahmutu, a pod stalnim su napadima ruskih trupa koje žele ostvariti svoju prvu veliku pobjedu u više od pola godine, javlja Reuters.

Rusija smatra da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put potpunoj kontroli nad ostatkom strateške industrijske regije Donbas, koja graniči s Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva invazije započete 24. februara prošle godine. Ukrajina ipak ocjenjuje da Bahmut ima ograničenu stratešku važnost, no unatoč tome pruža žestok otpor.

Zastupnik u ukrajinskom parlamentu Serhi Rahmanin smatra da se odbrana Bahmuta ne može nastaviti unedogled. "Vjerujem da ćemo prije ili kasnije vjerojatno morati napustiti Bahmut. Nema smisla držati ga pod svaku cijenu", izjavio je za radio NV.

Rahmanin je ipak istakao da se Bahmut trenutno brani s nekoliko ciljeva - nanijeti što više gubitaka Rusiji te ju natjerati na upotrebu streljiva i resursa.

Bitka za Bahmut započela je prije otprilike sedam mjeseci, ali posljednjih sedmica Rusi su napredovali s tri strane, pa ukrajinskim braniteljima preostaje izlaz na zapadu. "Postoji opasnost da se naš garnizon u Bahmutu nađe u okruženju", rekao je vojni analitičar Oleh Ždanov u objavi na YouTubeu, ocjenjujući situaciju kao "kritičnu".

Ždanov je pojasnio da ruski neprijatelj pokušava presjeći rute koje se koriste za opskrbu ukrajinskih snaga u Bahmutu. "Ruske snage ne mogu pobijediti u uličnim bitkama u Bahmutu ili zauzeti grad direktnim napadom. Jedini način na koji ga mogu zauzeti je da ga okruže", ocijenio je Ždanov, prenosi Index.

Zelenski: "Situacija u Bakhmutu se pogoršava, neprijatelj uništava sve pred sobom"

Zelenski: "Situacija u Bakhmutu se pogoršava, neprijatelj uništava sve pred sobom"

Ukrajinske trupe se nalaze pod "kolosalnim" pritiskom Rusa da napuste položaje na istočnoj obali rijeke Bahmuta, izjavio je Ždanov, dodavši da su ruski napadi konstantni. "Dovoze pojačanja u kamionima i odvoze svoje ranjene u istim kamionima. Ovaj proces je konstantan, poput pokretne trake, 24 sata na dan", rekao je.

U razrušenom Bahmutu, koji je prije rata imao oko 70 hiljada stanovnika, ostale su hiljade civila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije