Ruski tužioci traže kaznu zatvora od 13 godina za Navaljnog

0
Fena
Ruski tužioci traže kaznu zatvora od 13 godina za Navaljnog
Foto: EPA-EFE / Alexei Navalny

Ruski tužioci u utorak su pozvali da zatočeni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni odsluži kaznu od 13 godina zatvora pod novim optužbama za pronevjeru.

Navaljni, najglasniji unutrašnji kritičar predsjednika Vladimira Putina, zatočen je u prošloj godini nakon što je preživio napad otrovom za koji on krivi Kremlj.

"On se sada suočava s optužbama za pronevjeru i nepoštivanje suda i služi kaznu u zatvoreničkoj koloniji izvan Moskve, gdje je već odslužio kaznu zatvora od dvije i pol godine. Zahtijevam da Navaljni bude osuđen na kaznu zatvora od 13 godina i na dvije godine uslovne kazne", navode ruske novinske agencije riječi tužiteljice Nadežde Tihonove.

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH!?

Žrtve u strahu, šta donosi Izborni zakon: Mogu li Plavšić, Kordić i Abdić u Predsjedništvo BiH!?

Tužiteljica je zatražila da Navaljni bude poslan u kažnjeničku koloniju “strogog režima” u kojoj vladaju mnogo stroža pravila i u kojoj će biti u istoj ćeliji sa zatvorenicima koji služe kazne zbog ponovljenih krivičnih djela.

Tužiteljica je također pozvala da mu se odredi novčana kazna od 1,2 miliona rublji.

"Ne možete staviti svakoga u zatvor. Čak i da tražite 113 godina zatvora za mene, nećete me uplašiti kao ni druge poput mene", izjavio je Navaljni u sudnici, piše njegov tim na društvenim mrežama.

Sudija će izreći presudu 22. marta, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije