Sizranj / Ruski pilot koji je spasio 233 života pročitao molitvu na svečanosti u džamiji

18. 11. 2019. u 12:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 121

Heroj Rusije, pilot Damir Jusupov učestvovao je na svečanosti posvećenoj 30. godišnjici otvaranja prve džamije u gradu Sizranju, u regiji Samara. 

Ovo je na web stranici Svjetskog kongresa Tatara objavio šef tatarske nacionalno-kulturne autonomije uljanovske regije Ramis Safin.

Na svečanosti u centralnoj džamiji, Damir Jusupov je pročitao molitvu, ali i govorio o godinama svog djetinjstva provedenom u ovom gradu, o tome kako je proučavao osnove islama. Sizranjski imam Ilgizar Hazrat Sagdeev uručio je sunarodnjaku počasnu medalju u ime Talgata Tajutdina, glavnog ruskog muftije.

Podsjetimo, 15. augusta ove godine, samo što je poletio iz Moskve za Simferopolj, avion Airbus A321 ruske aviokompanije Ural Airlines sudario se s jatom galebova.

Analiza: Podvig pilota Damira Jusupova je veće čudo od slijetanja u rijeku Hudson

Posada je bila prisiljena spustiti Airbus u kukuruzno polje, a prinudno slijetanje obavljeno je savršeno. Niko od 226 putnika i 7 članova posade nije smrtno stradao niti bio teže povrijeđen, iako su neki zatražili ljekarsku pomoć.

"Damir Jusupov je pravi musliman": Rusija slavi pilota koji je spasio 233 života

Umješnost 42-godišnjeg pilota Damira Jusupova izazvala je divljenje Rusije i cijelog svijeta: Ordenom ruskog heroja odlikovao ga je predsjednik Vladimir Putin.

Porodica Damira Jusupova se 1993. godine preselila s prostora Krasnojarska u Sizranj, gdje je nekoliko godina radio u nacionalnoj kulturnoj autonomiji sizranjskih Tatara.

NEMA KOMENTARA