Ruski komandant koji je nadgledao pokolj stotina ukrajinskih vojnika pronađen mrtav

1
Radiosarajevo.ba
Ruski komandant koji je nadgledao pokolj stotina ukrajinskih vojnika pronađen mrtav
Foto: Društvene mreže / Dmitrij Lisicki

Jedan od najozloglašenijih komandanata Vladimira Putina, potpukovnik Dmitrij Lisicki, preminuo je od prostrijelne rane u dobi od 48 godina, navodi se u izvještajima.

Postoje suprotstavljene tvrdnje o tome ko stoji iza njegove smrti, a Ukrajina tvrdi da je on 'likvidiran' iz osvete za ozloglašeni pokolj stotina njenih vojnika dok su se povlačili 2014. godine u 'Ilovajskom kotlu', piše DailyMail.

Ruski izvori insistiraju na tome da je sebi oduzeo život svojom lovačkom puškom u svojoj kuhinji, u svom rodnom gradu Stavropolju, usred "depresije" zbog rata u Ukrajini.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Lisicki, dobitnik najveće medalje svoje zemlje, Heroja Rusije, bio je komandant prvog zračnog napadačkog jurišnog bataljona 247. zračnog napadačkog puka.

Njegovu smrt je prvi objavio ukrajinski novinar Jurij Butusov koji je tvrdio da su kijevske snage 'ponovo osvetile Ilovaisk, likvidirali su Dmitrija Lisickog'.

Njegov puk je pretrpio "teške gubitke" dok se Rusija povlačila iz Harkova prošle godine i "likvidacija Lisickog će ozbiljno oslabiti borbenu sposobnost puka", tvrdi Butusov.

Procurio navodni snimak dvojice ruskih oligarha: 'Putin je satana, ološ! Proliva krv nevinih'

Procurio navodni snimak dvojice ruskih oligarha: 'Putin je satana, ološ! Proliva krv nevinih'

Ruski izvori, međutim, kažu da je njegovo tijelo pronađeno u njegovom stanu u Stavropolju.

Kolege su rekli da je Lisitsky nedavno bio depresivan zbog 'pritužbe na njegove nezakonite radnje protiv osoblja' tokom rata protiv Ukrajine.

Nisu dati dodatni detalji o navodnoj pritužbi.

"Ilovajski kotao" odnosio se na pokolj najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca dok su se povlačili iz okruženja u regionu Donjecka 2014. godine.

On je komandovao ruskom bataljonskom grupom koja je optužena za napad na Ukrajince tokom obostrano dogovorenog prekida vatre koji je omogućio mirno povlačenje.

Navodno je dao naređenje da se otvori vatra na Ukrajince kada izađu na otvoreno. Pored 366 poginulih, 450 je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Zelenski: 'Ako padne ovaj grad, Putin je pobijedio'

Zelenski: 'Ako padne ovaj grad, Putin je pobijedio'

Putin mu je 2015. godine odlikovao medalju Heroja Rusije.

Ukrajinske snage su uspjele ući u grad Ilovaisk 18. augusta 2014. godine, ali su brzo bile okružene proruskim pobunjenicima povezanim s Donjeckom Narodnom Republikom (DPR) i vojnicima iz ruskih oružanih snaga.

Ukrajinske snage odbile su prijedlog DPR-a za otvaranje humanitarnog koridora za napuštanje grada, pod uslovom da napuste svoje oružje i vozila.

Ujutro 29. augusta ukrajinski vojnici su počeli da napuštaju grad sa svojim oružjem, ali je ruska strana otvorila vatru na njih, po naređenju Lisickog.

Kriminalnu istragu o neuspjehu vladinih trupa u Ilovajsku otvorio je generalni tužilac Ukrajine, a tadašnji ministar odbrane bio je primoran da podnese ostavku, barem dijelom zbog svoje odgovornosti za neuspjeh bitke.

U Ukrajini se svake godine 29. augusta održava dan sjećanja, izabran jer je to bio datum kada je u toku bitke poginulo najviše vojnika.

Rusija tvrdi: Srušili smo američku pametnu raketu

Rusija tvrdi: Srušili smo američku pametnu raketu

U međuvremenu, u Rusiji su ruski vojnici koji su se pridružili bitci hvaljeni i pro-vojni tipovi ih obično nazivaju 'Sjevernim vjetrom'.

Ista ruska jedinica odgovorna za masakr, 247. gardijski zračni jurišni puk, takođe je istražena zbog ratnih zločina počinjenih u Buči tokom ruske invazije na Ukrajinu, koju je pokrenuo Putin u februaru 2022 godine.

Dana 9. septembra 2022. godine objavljeno je da je cijela jedinica uništena u brzom protunapadu Ukrajine u regiji Herson.

Nekoliko istaknutih ruskih vojnih ličnosti je umrlo od početka rata. Od 11. jula 2022. godine ukrajinski izvori tvrde da je ubijeno 14 ruskih generala.

Dok Rusija osporava neke od tvrdnji Kijeva, četiri su potvrdile obje strane. Gubitak čak dva generala smatrao bi se rijetkim.

U borbama je ubijeno i desetine nižerangiranih vojskovođa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije