Ukrajina traži reakciju svjetskih velesila na najavu Vladimira Putina

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajina traži reakciju svjetskih velesila na najavu Vladimira Putina
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Stigla je nova reakcija iz Kijeva na planove ruskog predsjednika Vladimira Putina da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju.

U saopćenju je kijevsko ministarstvo vanjskih poslova to opisalo kao "još jedan provokativan korak" Moskve koji "potkopava međunarodni sigurnosni sistem u cjelini".

"Rusija još jednom potvrđuje svoju hroničnu nesposobnost da bude odgovoran upravitelj nuklearnim oružjem kao sredstvom odvraćanja i prevencije rata, a ne kao sredstvom prijetnji i zastrašivanja", poručilo je ukrajinsko ministarstvo.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Ukrajina je zatražila hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Uz to, pozvala je G7 i Europsku uniju da upozore Bjelorusiju na "dalekosežne posljedice" ako prihvati rusko nuklearno oružje.

"Ukrajina poziva sve članove međunarodne zajednice da zločinačkom Putinovom režimu prenesu kategoričku poruku o neprihvatljivosti njegovih sljedećih nuklearnih provokacija te da poduzmu odlučne mjere za učinkovito odvraćanje i sprječavanje svake mogućnosti uporabe nuklearnog oružja od strane države agresora", zaključuje se u saopćenju, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije