Ruski general pregledavao zarobljeno oružje: 'Da li je ovo Hrvatsko? Jest!'

2
Radiosarajevo.ba
Ruski general pregledavao zarobljeno oružje: 'Da li je ovo Hrvatsko? Jest!'
Foto: EPA-EFE / Sergej Šojgu

Na društvenoj mreži X (Twitter) osvanula je snimka ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua u obilasku zaplijenjenog ukrajinskog oružja u ukrajinskom gradu Avdivki, koji su nedavno osvojile ruske snage.

Šojgu zainteresirano pregledava zaplijenjenu opremu i oružje. U razgovoru sa zamjenikom zapovjednika Središnjeg ruskog vojnog okruga, generalom Jevgenijem Cindjajkinom, prema dostupnom prijevodu, komentiralo se da strana oprema koju su Ukrajinci dobili, dakako, nije dorasla ruskom naoružanju.

Na snimci, među ostalim, Šojgu dolazi do bacača granata RBG-6 i pregledava ga. "Čije je ovo?" pita. "Hrvatsko", odgovara mu general. Riječ je o oružju dometa 400 metara, koje koristi granate kalibra 40 milimetara. Bacače je Hrvatska poslala kao dio vojne pomoći Ukrajini.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Prema dostupnom prijevodu, general Šojgu na snimci čuje kako zapadno oružje loše funkcionira u ruskim uvjetima te se objašnjava da je Ukrajina dobila 'i starih i novih stvari'.

"Ovdje imamo cijeli potencijal vojne industrije", komentira general, a Šojgu, među ostalim, kaže da se "zna da je kalašnjikov najbolja strojnica, iako ga oni i dalje pokušavaju nadmašiti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije