Ozbiljno upozorenje iz SAD-a: 'Rusija bi mogla osvojiti važan ukrajinski grad'

2
Radiosarajevo.ba
Ozbiljno upozorenje iz SAD-a: 'Rusija bi mogla osvojiti važan ukrajinski grad'
Foto: EPA - EFE / Adviivka, Ukrajina

Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi Rusija mogla zauzeti ključni istočni grad Avdiivka u Ukrajini - mjesto nekih od najžešćih borbi u posljednjim mjesecima.

"Avdiivka je pod prijetnjom da padne pod rusku kontrolu", rekao je glasnogovornik Nacionalnog vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby, pozivajući se na nedostatak streljiva u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je učiniti sve kako bi "spasio što više ukrajinskih života".

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Ruske trupe ostvarile su dobitke u Avdiivki, prijeteći da je opkole.

Grad - gotovo potpuno uništen - smatra se prolazom do obližnjeg Donjecka, regionalnog ukrajinskog glavnog grada koji su proruski borci zauzeli 2014. godine, a kasnije nezakonito anektirala Moskva. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Na brifingu u Washingtonu u četvrtak, Kirby rekao je da bi Avdiivka mogla pasti uglavnom "jer ukrajinskoj vojsci na terenu nestaje artiljerijskog streljiva".

"Rusija šalje val za valom regrutiranih snaga da napadaju ukrajinske položaje", rekao je.

"I zato što Kongres još uvijek nije usvojio dodatni zakon, nismo mogli pružiti Ukrajini artiljerijske granate koje im očajnički trebaju da ometu ove ruske napade.

"Ruske snage sada dosežu ukrajinske rovove u Avdiivki, i počinju preplavljivati ukrajinske obrane."

Ranije ove sedmice Senat SAD-a odobrio je paket pomoći u iznosu od 95 milijardi dolara za stranu pomoć, uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu, nakon mjeseci političkih svađa, ali suočava se s teškim izazovima u Predstavničkom domu.

Ukrajina je kritično ovisna o isporukama oružja od SAD-a i drugih zapadnih saveznika kako bi mogla nastaviti borbu protiv Rusije - znatno veće vojne sile s obiljem artiljerijskog streljiva.

Generalni sekretar NATO-a Jen Stoltenberg upozorio je u četvrtak da neodobravanje SAD-a za nastavak vojne pomoći Ukrajini već ima utjecaja na bojnom polju.

U svom video obraćanju kasno u četvrtak, predsjednik Zelenski rekao je: "Činimo sve što možemo kako bismo osigurali da naši borci imaju dovoljno upravljačkih i tehnoloških mogućnosti da spasimo što više ukrajinskih života."

U petak, Zelenski posjećuje Berlin i Pariz, gdje se očekuje da će potpisati sigurnosne sporazume s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Sličan sporazum o saradnji u sigurnosti potpisan je između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva u siječnju.

Kasno u četvrtak, ukrajinski general Oleksandr Tarnavsky priznao je da se odvijaju "žestoke borbe" "unutar" Avdiivke.

"Cijenimo svaki komad ukrajinskog tla, ali najveća vrijednost i prioritet za nas je očuvanje života ukrajinskog vojnika", rekao je.

Ranije tog dana, ukrajinski vojni glasnogovornik Dmytro Lykhoviy priznao je da se ukrajinski vojnici u Avdiivki prisiljavaju "ponekad se povući na povoljnije položaje... na nekim mjestima napuštajući položaje".

Neki ukrajinski vojnici su privatno priznali da bi grad mogao pasti u bilo kojem trenutku.

[twitter]https://twitter.com/wartranslated/status/1757919262889685150[/twitter]

"Tužni smo", rekao je ukrajinski časnik Oleksii iz ukrajinskog 110. mehaniziranog bataljona u području Avdiivke, stojići pored ogromnog pokretnog topa dok su ruski topovi odjekivali u daljini.

"Trenutno imamo dva metka, ali nemamo [eksplozivne] punjenje za njih... tako da ih ne možemo pucati. Trenutno nam ponestaje metaka", rekao je Oleksii. On je sugerirao da su nestašice rasprostranjene i dramatično utječu na borbe u Avdiivki.

"Osjećamo vrlo snažnu odgovornost prema našim momcima koji se bore upravo sada u gradu, naoružani samo automatskim puškama."

Novopostavljeni zapovjednik ukrajinske vojske, Oleksandr Syrskyi, posjetio je frontu u području Avdiivke ove sedmice, priznajući da je situacija tamo "teška".

Rekao je da ruska vojska ne "broji gubitke", koristeći svoje vojnike kao topovsku hranu.

Kyiv tvrdi da je elitna ukrajinska brigada sada poslana u Avdiivku i da su raspoređeni rezervni topnički položaji.

U neovjerenim izvještajima, ruski vojni blogeri rekli su u četvrtak da je ključni obrambeni položaj Ukrajinaca u južnoj Avdiivki - poznat kao Zenit - sada pod kontrolom Moskve, piše BBC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije