Ruski FSB: U napad u Moskvi umiješani su Ukrajina, SAD i Britanija

4
FENA
Ruski FSB: U napad u Moskvi umiješani su Ukrajina, SAD i Britanija
Fena / dvorana u moskvi nakon napada

Direktor najmoćnije ruske sigurnosne agencije izjavio je u utorak kako vjeruje da je Ukrajina, skupa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Britanijom, bila uključena u napad na koncertnu dvoranu nedaleko od Moskve u kome je ubijeno najmanje 139 ljudi.

Ukrajina, koja je više puta negirala bilo kakvu povezanost s napadom u petak, odbacila je ruske optužbe kao laž. Islamska država, militantna grupa koja je svojevremeno držala kontrolu nad dijelovima Iraka i Sirije, preuzela je odgovornost za masovnu pucnjavu.

"Smatramo da su akciju pripremili i sami islamistički radikali i da su je omogućile zapadne specijalne službe", izjavio je na televiziji Aleksandar Bortnikov, direktor Federalne službe sigurnosti (FSB).

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

"Specijalne službe Ukrajine direktno su povezane s tim", kazao je Bortnikov, dodajući da je Kijev pomogao u pripremi islamističkih radikala na neidentifikovanoj lokaciji na Bliskom istoku.

Na pitanje ruskih novinara da li su Ukrajina i njeni saveznici, Sjedinjene Američke Države i Britanija, bili umiješani u napad na koncertnu dvoranu, Bortnikov je rekao:

"Mislimo da je to slučaj. U svakom slučaju, sada govorimo o slici koju imamo. Ovo su općenite informacije".

https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/lukasenko-moskovski-napadaci-su-htjeli-pobjeci-u-bjelorusiju-ali-nisu-mogli-uci/538833

Bortnikov (72), koji je bio šef FSB od 2008. godine, kazao je da Rusija tek treba da identifikuje one koji su posebno naredili najsmrtonosniji napad u Rusiji u dvije decenije, ali je kazao da će biti poduzete mjere odmazde.

On nije ponudio nikakve konkretne dokaze za te tvrdnje, koje bi tvrdolinijaši u Moskvi mogli iskoristiti da opravdaju eskalaciju rata u Ukrajini i da objasne kako ruske sigurnosne službe nisu uspjele spriječiti napad.

Otkako je predsjednik Vladimir Putin poslao snage u Ukrajinu 2022. godine, Kremlj je Zapad - a posebno Sjedinjene Američke Države i Britaniju – proglasio neprijateljima čija ih odluka da podrže Ukrajinu u suštini nadmašuje kao strane u ratu s Rusijom,  prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije