Pogledajte kako izgledaju osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi nakon ispitivanja

7
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgledaju osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi nakon ispitivanja
Foto: EPA / Osumnjičeni za napad u Moskvi

Rusija je podignula tužbu protiv četvorice muškaraca koji su napali moskovsku koncertnu dvoranu i ubili najmanje 137 ljudi.

Trojica su odvedeni na moskovski sud, a četvrti je bio u invalidskim kolicima, javlja BBC i dodaje da su sva četvorica optužena za krivično djelo terorizma.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad koji se dogodio u petak, 22. marta,  a objavili su i snimku.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ruski su funkcioneri najprije tvrdili da je umiješana Ukrajina, ali Kijev je te tvrdnje nazvao apsurdnima.

Imena četvorice muškaraca su Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni i Muhammadsobir Fayzov.

Saidakrami Murodalii Rachabalizoda

Na snimci se vidi kako trojicu u sud Basmanny uvode maskirani policajci, a čini se da su sva trojica povrijeđena. Oči Mirzojeva i Rachabalizode su zacrnjene, a Rachabalizodi je i uho čvrsto povezano, nakon što mu je tokom hapšenja bilo navodno djelomično odsječeno. I Mirzovev je imao nešto omotano oko vrata. Faridunijevo je lice bilo jako natečeno, a Fayzov je doveden na sud u invalidskim kolicima i bolničkom ogrtaču, a prema snimku se čini da mu nedostaje oko.

Sva četvorica su na sudu bili u staklenoj kabini pod stražom policije. U saopćenju suda objavljenom na Telegramu navodi se da je Mirzoyev državljanin Tadžikistana i da je u potpunosti priznao krivicu, a priznao ju je i Rachabalizoda. Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. maja, stoji u saopćenju suda.

CNN piše o četvorici optuženika. Dalerdzhon Mirzoyev (32) je iz Tadžikistana, a imao je privremenu registraciju od tri mjeseca u Novosibirsku, ali ona je istekla.

Saidakrami Rachabalizoda, drugooptuženi, rekao je sudu da ima ruske dokumente, ali ne može se sjetiti gdje su. Komunicirao je preko prevoditelja, a navodno je 1994. godište.

Shamsidin Fariduni rođen je 1998. u Tadžikistanu. Zvanično je bio zaposlen u fabiriciu ruskom gradu Podolsku, a prebivalište je imao u Krasnogorsku.

Muhammadsober Fayzov, četvrtooptuženi, koji je na sud došao u invalidskim kolicima i u pratnji doktora, čini se, nije reagovao na sudu. On je bio privremeno nezaposlen prije napada, a prije toga je radio u brijačnici u Ivanovu. Navodno je rođen 2004. godine, javljaju RIA Novosti, a prenosi CNN.

Podsjetimo, četvorica muškaraca su uhapšena nakon što su upali u Crocus City Hall u Krasnogorsku, sjevernom moskovskom predgrađu, i počeli pucati na 6,000 ljudi okupljenih na rock koncertu. Također su podmetnuli požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova.

Ruske su vlasti saopštile da je poginulo 137 ljudi, a više od 100 ih je povrijeđeno.

Odgovornost za napad je preuzeo ISIS u roku od samo nekoliko sati, tvrdeći da je napad izveo ogranak poznat kao IS-K, Islamska država u Khorasanu. U Rusiji je uhapšeno još sedam osoba pod sumnjom da su pomagali u ovom napadu, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije