Ruski ekspert nezadovoljan stanjem na frontu: "Putin neće doživjeti kraj rata"

0
Radiosarajevo.ba
Ruski ekspert nezadovoljan stanjem na frontu: "Putin neće doživjeti kraj rata"
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski politolog Sergej Mihejev izjavio je u nedjelju na državnoj televiziji da Vladimir Putin i Kremlj neće doživjeti uspjeh u Ukrajini ako rat nastavi da se odvija u dosadašnjem tempu.

Sergej Mihejev je bivši direktor ruske istraživačke i monitoring kompanije Centra za analizu trenutne politike. On je svoje tvrdnje iznio u emisiji "Nedjeljom uvečer" u razgovoru sa Vladimirom Solovjovom koji je jedan od glavnih Putinovih propagandista.

"Ako nastavimo na ovaj način i ovom brzinom, vi i ja nećemo da doživimo da vidimo bilo kakve uspjehe. I da budemo iskreni sa sobom – ni naše rukovodstvo neće živjeti dovoljno dugo da to vidi. Ako se krećemo ovom brzinom to bi moglo da potraje decenijama", rekao je Mihejev.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

"Naša pozicija se ozbiljno pogoršala. Ili idemo naprijed i prestajemo da imitiramo suverenitet i zaista ostvarimo uspjeh, ili se povlačimo sa ogromnim neuspjehom", dodao je.

Mihejev je u ovom TV nastupu kritikovao ruske vojne komandante i Kremlj zbog šutanja na neuspjehe na vojnom terenu, i upozorio da Rusija nikako ne može da se povuče da ne bi bila viđena kao slaba.

Kasnije je pozvao oružane snage da "naprave probleme nacijama koje podržavaju Ukrajinu" pokretanjem daljinskih udara kako bi demonstrirali rusku "tehnološku superiornost" i prestali da "igraju po pravilima igre koja su Rusiji nametnuta", prenosi Blic.

Mihejev je dugo zauzimao tvrd stav o ratu u Ukrajini i otvoreno je govorio da podržava zauzimanje što više teritorije u "historijski ruskoj zemlji" izgubljenoj zbog "grešaka i izdaje". Također je rekao da će zvanični ciljevi Rusije biti pomjereni u skladu sa onim šta njene oružane snage mogu da postignu.

"Potpuno sam ubjeđen da je to (Ukrajina) naša zemlja… Ovdje nije riječ o Ukrajini i zemlji u kojoj ona može da postoji. To je historijski naša zemlja koja se našla u ovoj zemlji zbog grešaka, nesporazuma i izdaja", govorio je u jednom od intervjua.

Do posljednjih komentara Mihejeva došlo je u trenutku kad šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin upozorava da će se linija fronta u Ukrajini srušiti ako njegove trupe ne dobiju više municije.

Šef ruske Wagner grupe: "Cijeli front pada ako nam ne pošalju municiju"

Šef ruske Wagner grupe: "Cijeli front pada ako nam ne pošalju municiju"

"Ako se Vagner sada povuče iz Bahmuta, cijeli front će se srušiti. Situacija neće biti sjajna za sve vojne formacije koje štite ruske interese", rekao je Prigožin u video snimku objavljenom tokom vikenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije