Putinovo 'tajno oružje' za energiju: Čovjek koji je spasio Rusiju od sankcija Zapada

2
Radiosarajevo.ba
Putinovo 'tajno oružje' za energiju: Čovjek koji je spasio Rusiju od sankcija Zapada
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Putinovo 'tajno oružje'

Rusija zbog rata i sankcija mora hitno razviti nova tržišta za svoje naftne i plinske tvrtke, a Vladimir Putim pri tome se sve više oslanja na mlade ruske tehnokrate koji dobro poznaju Zapad jer su tamo i školovani.

The Wall Street Journal piše o 37-godišnjem bivšem bankaru banke Morgan, Stanley Pavelu Sorokinu, zamjeniku ruskog ministra energetike.

Studirao je finansije u Londonu, pregovarao je o poslovima u Africi i na Bliskom istoku, bio je uključen u razvoj OPEC+, partnerstva između ruske naftne industrije i organizacije zemalja izvoznica nafte pod vodstvom Saudijske Arabije.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Uz to, Sorokin je prošlog mjeseca odigrao ključnu ulogu u postavljanju fiksnih cijena za izvoz nafte, što će osigurati 8,2 milijarde dolara (15,1 milijardi KM) poreznih prihoda koji će se sliti u državnu blagajnu, piše Večernji.hr.

Sorokin je postao "tajno oružje" Rusije u ublažavanju uticaja sankcija Zapada, rekao je za WSJ Viktor Katona, energetski stručnjak i analitičar.

Putin, dugo vremena okružen bivšim špijunima kakav je i on sam bio, i poslovnim prijateljima iz Sankt Peterburga, sve se više okreće mladim stručnjacima koji tečno govore engleski i drže se njegove nacionalističke ideologije. 

"Sorokin je oličenje nečeg što nije postojalo u Sovjetskom Savezu. On je dio nove vrste mladih ljudi koji su imali izbora i odlučili raditi u ruskoj vladi", dodao je Katona.

Sorokin je rođen u Moskvi, a odrastao je na Cipru u porodici ruskih diplomata. Vratio se u Rusiju i zaposlio se u banci Ernst & Youngu, pa u Alfa-Bank, najvećoj ruskoj privatnoj banci. Kasnije je prešao u moskovski ured Morgan Stanleya.

Pisalo se da je zvijezda u usponu, a bio je pristalica konzervativnih pogleda na rusku politiku, a jedan je bivši kolega rekao da je bio kritičan prema političkom otvaranju Rusije 90-ih. Želio je ponovno učiniti Rusiju velikom, rekao je drugi kolega. 

"Cijeli život, kao dijete, živio sam i školovao se u inostranstvu. I uvijek sam znao da se želim vratiti u svoju domovinu" rekao je Sorokin Putinu, prema transkriptu iz Kremlja.

Ukrajina dobila svog Ramba: Sam u jednom danu uništio pet ruskih tenkova i još tri vozila

Ukrajina dobila svog Ramba: Sam u jednom danu uništio pet ruskih tenkova i još tri vozila

Kako se navodi u njegovoj biografiji, u Morgan Stanleyu radio je tri i pol godine kao potpredsjednik i voditelj ruskog sektora nafte i plina.

U razdoblju 2014. i 2015. bio je rangiran kao jedan od najboljih analitičara sektora nafte i plina u Rusiji, a bio je i na čelu "Energetskog istraživačkog centra" Ministarstva energetike.

Od narta 2018. je zamjenik ministra. Europa je bila glavni potrošač ruskih energenata, ali otkako su uvedene sankcije, Kremlj se okrenuo Indiji i Kin, no te je zemlje najčešće kupuju uz velike popuste u odnosu na tržišne cijene, pa su prihodi od nafte i prirodnog plina pali su 46 posto u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema podacima ruskog Ministarstva financija.

Zahvaljujući i Sorokinu, Rusija je u januaru izvezla više od osam miliona barela nafte, što nije zabilježeno od aprila 2020.

Poljska proizvodi 820 tenkova za svoju vojsku

Poljska proizvodi 820 tenkova za svoju vojsku

Uz ostalo, posjetio je i glavni grad Republike Kongo Brazzaville, gdje se sastao s predsjednikom, a tema su bili energenti, sastao se i s predstavnik Afganistana s kojim je dogovorena opskrbi Kabula ruskim gorivom. 

U usponu je i 39-godišnji zamjenik ruskog ministra financija Alexey Sazanov, koji se školovao na Oxfordu i surađivao sa Sorokinom s kojim sad sada igra ključnu ulogu u pronalaženju načina za pokrivanje brzorastućeg ruskog deficita.

Tu je i Putinov ekonomski savjetnik Maksim Oreškin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije