Ruski diplomata otkrio šta će Rusiju 'isprovocirati' da koristi nuklearno oružje

2
Radiosarajevo.ba
Ruski diplomata otkrio šta će Rusiju 'isprovocirati' da koristi nuklearno oružje
Foto: EPA / Posljedice invazije na Ukrajinu, grad Harkiv

Zamjenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim narodimna kaže da Rusija zadržava pravo na korištenje nuklearnog oružja ako zemlju "isprovocira" NATO.

Dmitrij Polianski, jedan od najviših ruskih diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama, govorio je za Sky News nakon što je glasnogovornik Vladimira Putina rekao da bi njegov šef mogao pritisnuti nuklearni gumb ako zemlja bude smatrala da je suočena s egzistencijalnom prijetnjom.

Upitan je li Putin u pravu kada ostatku svijeta prijeti mogućim nuklearnim ratom, Polianski je rekao: "Ako Rusiju provocira NATO, ako Rusiju napadne NATO, zašto ne, mi smo nuklearna sila.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Mislim da to ne treba govoriti. Ali nije ispravno ni prijetiti Rusiji i pokušavati se miješati u tuđe poslove. Dakle, kada imate posla s nuklearnom silom, naravno, morate računati na sve moguće ishode vašeg ponašanja".

Zamjenik ambasadora odbacuje službenu izjavu američke vlade da su pripadnici ruskih oružanih snaga krivi za ratne zločine u Ukrajini.

"Mislim da ne činimo ratne zločine u Ukrajini. Naravno, nije na meni da procjenjujem. Nisam tamo. Niste ni vi. Gledate snimke, mnoge od njih se smatraju lažnim vijestima. Ja vjerujem u jedno, vi vjerujete u drugo", rekao je.

Kad mu je novinarka pokazale fotografije iz Ukrajine koje pokazuju uništene zgrade i mrtve civile, Polianski je rekao da Ukrajina napada vlastite zgrade i civile. "Oni nisu bili meta. Od samog početka govorimo da naša vojska ne predstavlja prijetnju civilnom stanovništvu Ukrajine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije