SAD reagirao na ruske izjave o nuklearnom ratu

0
Radiosarajevo.ba
SAD reagirao na ruske izjave o nuklearnom ratu
Arhiv / Pentagon

Pentagon je osudio odbijanje glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da isključi mogućnost korištenja nuklearnog oružja tijekom sukoba u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojačao je prijetnju o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, a u intervjuu za CNN u utorak, Peskov je odbio isključiti takvu mogućnost.

Peskov je rekao da bi se takvo oružje moglo upotrijebiti ako se Rusija suoči s "egzistencijalnom prijetnjom". Rusija, inače, ima najveću svjetsku zalihu nuklearnih bojevih glava.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane John Kirby rekao je da su priče o nuklearnom oružju koje dolaze iz Moskve "opasne".

"To nije način na koji bi odgovorna se jedna nuklearna sila trebala ponašati", rekao je Kirby.

Dodao je kako dužnosnici Pentagona "nisu vidjeli ništa što bi ih navelo da zaključe da moraju promijeniti svoju strategiju".

Podsjetimo, ruski predsjednik Putin je stavio nuklearne snage svoje zemlje u posebno stanje pripravnosti 27. februara, ali su zapadni dužnosnici odbrane nakon toga rekli da nisu vidjeli nikakve značajne znakove mobiliziranja ruskih strateških bombardera, projektila i podmornica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije