Ruski diplomata: 'Mi ne krademo djecu, nego ih spašavamo'

2
Radiosarajevo.ba
Ruski diplomata: 'Mi ne krademo djecu, nego ih spašavamo'
Foto: Printscreen / Twitter / Dmitrij Poljanski

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitrij Poljanski je u intervjuu za Sky News tvrdio da Rusija nije "krala djecu", nego da "spašava djecu".

Ovaj istup je došao nakon što ga je novinar upitao da prokomentariše priču Sky Newsa koja govori o petnaestero ukrajinske djece koja su odvedena u Rusiju protiv svoje volje.

Poljanski je za navedenu priču rekao da je "samo još jedno blaćenje, kampanja protiv Rusije, koja ovaj put nažalost iskorištava pitanje djece u ratu".

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Inače, Sjedinjene Države su u februaru objavile izvještaj koje govori da Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece, a vjerojatno i mnogo više, širom Rusije, ali i na Krimu, piše Index.hr.

Neka su djeca provedena kroz sistem i usvojena od ruskih porodica ili su preseljena u udomiteljsku skrb u Rusiji, navodi se u izvještaju.

Najmlađe dijete zabilježeno u ruskom programu imalo je samo četiri mjeseca, a neki kampovi su davali i vojnu obuku djeci od 14 godina, objavili su istraživači Univerziteta Yale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije