Ruske vlasti uhapsile dvoje saveznika Alekseja Navalnog

0
Fena
Ruske vlasti uhapsile dvoje saveznika Alekseja Navalnog
Foto: EPA-EFE / Alexei Navalny

Ruske vlasti uhapsile su dvoje saveznika zatočenog političkog protivnika Kremlja, Alekseja Navalnog, saopćio je ugledni opozicioni aktivista u utorak, dodajući da bi se oni mogli suočiti s optužbama za ekstremizam koje povlače dugačke zatvorske kazne.

Ruske vlasti u posljednjim su mjesecima provodile kampanju protiv grupa bliskih Navalnom (45), koji je poznat kao najglasniji kritičar predsjednika Vladimira Putina. On trenutno izdržava dvoipogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja odredbi uslovne kazne izrečene tokom suđenja za pronevjeru, za koje on tvrdi da je politički motivirano.

U junu je ruski sud presudio da je antikorupcijska fondacija Navalnog “ekstremistička organizacija”.

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

Suljagić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: 'To je nešto što čekamo 30 godina'

Otada su se njegovi saveznici pregrupisali oko nove mreže organizacija uspostavljene za ruske parlamentarne izbore u septembru i njihovo osoblje također je optuženo pod istim optužbama za ekstremizam.

Danas su državni istražitelji uhapsili bivše čelnike pokrajinskih izbornih štabova u sibirskim gradovima Tomsku i Irkutsku radi ispitivanja, napisao je Leonid Volkov, saveznik Navalnog koji živi u egzilu, na aplikaciji poruka Telegram.

Volkov tvrdi da su vlasti pokušale da uvjere oboje aktivista, Kseniju Fadejevu i Zahara Sarapulova, da napuste Rusiju kao što su to učinili brojni ostali disidenti, ali da su oni to odbili.

Istražna komisija, državno tijelo zaduženo za istragu krivičnih dijela i podizanje optužbi, nije se mogla odmah kontaktirati radi komentara tog slučaja, izvještava Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije