Ruska Meduza se dokopala šokantnog izvora iz Šojguova kruga o smrti Jevgenija Prigožina

0
Radiosarajevo.ba
Ruska Meduza se dokopala šokantnog izvora iz Šojguova kruga o smrti Jevgenija Prigožina
Foto: Screenshot / Jevgenij Prigožin

"On je sebe smatrao neuništivim", tvrde neki wagnerovci nakon smrti Jevgenija Prigožina, enigmatične osobe koja je stajala na čelu plaćeničke grupe.

Nezavisni portal Meduza prikupio je mišljenja o Prigožinovoj smrti od sadašnjih i bivših plaćenika, osoba upoznatih s Prigožinovim djelovanjem kao i onim ruskog ministarstva odbrane na čelu sa Sergejem Šojguom.

Prigožina se doživljavalo kao nepobjedivu silu. Imao je golemu kontrolu nad Wagnerovim operacijama u Ukrajini i Africi, od finansijskih pitanja do organizacijskih strategija.

Prošlo je 30 godina od izlaska filma koji se smatra kulturnom prekretnicom

Prošlo je 30 godina od izlaska filma koji se smatra kulturnom prekretnicom

Bez njegove komandne prisutnosti očekuje se da će privatna vojna kompanija posrnuti, što bi moglo dovesti do njenog konačnog pada, rekli su izvori za Meduzu.

Zapanjujuće, neki od Prigožinovih lojalista bili su zapanjeni njegovim nedostatkom brige za osobnu sigurnost, posebno s obzirom na njegove "pogibije" koje je sam inscenirao u prošlosti.

Unatoč tome, kružile su teorije među wagnerovcima o mogućim krivcima za pad aviona, s prstima uprtim u ministarstvo odbrane ili čak predsjednika Vladimira Putina. Iako su neki tražili osvetu, fragmentirana priroda grupe činila je koordiniranu odmazdu nevjerojatnom.

"Neki od nas su se uspaničili, a neki su se molili. Sada smo svi malo izvan sebe. A mnogi su ljuti i žele osvetu - svašta su spremni učiniti!", rekao je Wagnerov izvor za Meduzu.

Novi detalji sa leta na kojem je bio Prigožin: Kristina (39) je bila sestra velikog moćnika

Novi detalji sa leta na kojem je bio Prigožin: Kristina (39) je bila sestra velikog moćnika

Avionska nesreća dogodila se tačno dva mjeseca nakon što je Prigožin pokrenuo pobunu protiv ruskog vojnog vrha koju su mnogi očekivali. Wagnerov veteran s vezama u ruskoj vojsci rekao je:

"Potpisao si je smrt tim maršem. Trebao je ići do kraja ili ga uopće ne započinjati".

Veteran je rekao da je bilo "pitanje vremena" kada će se izvesti napad protiv Prigožina.

Dok su neki plaćenici gajili snove o osveti za smrt svog vođe, drugi su se odmakli od Wagnerova utjecaja. Neki su krenuli u nove pothvate, drugi su se pridružili ministarstvu odbrane, a neki su ostavljeni u raznim kutovima Rusije. Prevladavajući osjećaj je da Wagnerov utjecaj jenjava.

"Neki od momaka su zapeli u Bjelorusiji, neki u Africi, neki su ravnomjerno raspoređeni po teritoriju Ruske Federacije", rekao je jedan.

"Sada sam zapravo u bolnici. Nisam primio nikakvu platu ni bilo kakvo osiguranje (za moju uslugu u Ukrajini) i ne mogu dobiti nikoga - telefoni su im isključeni", požalio se drugi Wagnerovac.

Stjuardesa Kristina bila jedina žena u avionu Prigožina: 'Let kasni iz nekog razloga...'

Stjuardesa Kristina bila jedina žena u avionu Prigožina: 'Let kasni iz nekog razloga...'

Prigožin je već dvaput inscenirao svoju smrt, 2019. i 2022., ali ovaj put je njegov najuži krug gotovo odmah posumnjao u autentičnost događaja. Nedostatak pripremljenih protokola za širenje informacija označio je oštro odstupanje od njegovih prijašnjih lažnih smrti.

"Sve je išlo preko gazdinih bliskih mreža. Ovog puta nije bilo ništa pripremljeno", otkrio je izvor upoznat s funkcioniranjem Prigožinove mreže.

Prigožinove smjele ambicije bile su opipljive, nastojao je podići ugled Rusije na globalnoj razini kroz djelovanje grupe Wagner u Africi. Međutim, posljedice njegove pobune i pada aviona nisu značajno utjecali na Wagnerove operacije na afričkom kontinentu, iako je unutarnje nezadovoljstvo tinjalo među plaćenicima koji su smatrali da su njihovi napori u Ukrajini zanemareni za raspoređivanje u Africi.

Ko su putnici aviona koji su poginuli sa Prigožinom? Sve ih povezuje jedno!

Ko su putnici aviona koji su poginuli sa Prigožinom? Sve ih povezuje jedno!

Jedan je Wagnerov veteran primijetio da se dečki žale jer su u Ukrajini bili od početka "specijalne vojne operacije".

"Postavili smo temelje, a onda su nas poslali u Afriku, gdje ćemo opet degradirati."

Budućnost grupe Wagner čini se mračnom bez vođe. S Prigožinovim odlaskom, predviđa se da će nekoć zastrašujuća privatna vojna kompanija otići u zaborav, a njezine potencijalne zamjene smatraju se neprikladnima za monumentalni zadatak koji je pred njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije