Rusija zaprijetila velikoj sili, pa zatim povukla iznenadni potez s nuklearnim naoružanjem

5
Radiosarajevo.ba
Rusija zaprijetila velikoj sili, pa zatim povukla iznenadni potez s nuklearnim naoružanjem
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Rusija je u ponedjeljak, 6. maja, upozorila Veliku Britaniju da će odgovoriti na upotrebu britanskog naoružanja u Ukrajini i drugdje ako ih Kijev iskoristi protiv njezinog teritorija.

Britanski ambasador Nigel Casey pozvan je na razgovor u rusko ministarstvo vanjskih poslova radi službene protestne note nakon što je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Ukrajina ima pravo koristiti britansko naoružanje kako bi napala ruski teritorij.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako Cameronova izjava znači da je Britanija praktički priznala da je sudionik rata u Ukrajini.

Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja maja. Mnogima se neće dopasti

Poznati meteorolog objavio prognozu do kraja maja. Mnogima se neće dopasti

"Casey je upozoren da bi kao odgovor na ukrajinske napade na ruski teritorij britanskim naoružanjem bilo kakve britanske vojne instalacije i oprema na teritoriju Ukrajine i u inostranstvu” mogle postati mete, stoji u priopćenju.

"Ambasador je pozvan da promisli o neizbježnim katastrofalnim posljedicama takvih neprijateljskih poteza Londona te da trenutno i na odlučan i nedvosmislen način odbaci ratoborne provokativne izjave" ministra vanjskih poslova, piše ministarstvo.

Cameron je tokom posjeta Kijevu prošle sedmice rekao da Ukrajina ima pravo koristiti naoružanje koje joj je poslao London kako bi napadala ciljeve unutar Rusije, te da je na Ukrajini da odluči hoće li to učiniti.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu odbrane zemlje da provede vojne vježbe s fokusom na "pripremu i raspoređivanje" taktičkog nuklearnog oružja, izjavilo je ministarstvo u ponedjeljak.

Prema ministarstvu, cilj vježbi je "bezuvjetno osigurati teritorijalni integritet i suverenitet ruske države" kao odgovor na "provokativne izjave i prijetnje Rusiji od strane određenih zapadnih dužnosnika", kako je prenio ruski neovisni portal Meduza.

Vježbe su navodno planirane za "skoru budućnost". Ministarstvo je izjavilo da će u njima sudjelovati raketne formacije iz Južnog vojnog okruga uz potporu iz zraka, kao i pomorske snage, ali nije otkriveno područje održavanja vježbi, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije