Rusija u haosu na dan izbora: Belgorod pod teškim granatiranjem, Grajvoron napadnut

1
Radiosarajevo.ba
Rusija u haosu na dan izbora: Belgorod pod teškim granatiranjem, Grajvoron napadnut
Foto: Screenshot/Twitter / Kolaž / Granatiranje Belgorada

Gradonačelnik grada Belgoroda Valentin Demidov u istoimenoj ruskoj oblasti objavio je na komunikacijskoj platformi Telegram da su u granatiranju toga grada poginule najmanje tri osobe, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

"Dvojica su ranjena. Jedan od njih je hospitaliziran s prijelomom nekoliko rebara i nagnječenjem prsnog koša. Drugi je prevezen u zdravstvenu ustanovu - lice mu je rasječeno od gelera. Jedna žena također je stigla s potresom mozga i posjekotina na prstu - odbila je hospitalizaciju", rekao je Demidov.

Granate su oštetile 33 stana u 14 stambenih zgrada te pet privatnih kuća.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov napomenuo je da je zabilježen i napad na školski stadion.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je da ruska protivzračna odbrana uništila sedam granata koje su na Belgorodsku oblast ispaljene iz Ukrajine.

Počeli predsjednički izbori u Rusiji: Pogledajte ko su kandidati

Počeli predsjednički izbori u Rusiji: Pogledajte ko su kandidati

Dvije su osobe poginule u ukrajinskom napadu na Belgorod koji se dogodio u četvrtak, 14. marta. Četiri su osobe ozlijeđene u tom napadu.

Demidov je dodao da je 400 stanovnika sela oko Belgoroda zbog ukrajinskih napada napustilo svoje domove.

Ruska novinska agencija Tass objavila je u petak, 15. marta da je možda čak i 30 ukrajinskih 'sabotera' i 'stranih plaćenika' koji su se nalazili u dva helikoptera Mil Mi-8 u četvrtak, 14. marta došlo na kilometar od ukrajinsko-ruske granice.

Grupa boraca zatim je krenula prema selu Kozinki i ušla u nekoliko kuća na rubu sela. Kad su se ti borci pokušali još više približiti ruskoj granici, zaustavila ih je ruska vojska i čuvari granice. Tass piše da je područje oko Kozinke minirano kako ukrajinske u nju ne bi mogli ući.

Tass piše da su neki od 'sabotera' tokom povlačenja ušli u minsko polje da su tamo 'uništeni'. Novinska je agencija dodala da su ruski raketni sistemi eliminirali grupu ukrajinskih vojnika koji su pokušali evakuirati ozlijeđene i poginule. Rusija je potom zauzela Kozinku.

Tri ukrajinska helikoptera sletjela nedaleko od prve linije fronta, a onda je uslijedio užas...

Tri ukrajinska helikoptera sletjela nedaleko od prve linije fronta, a onda je uslijedio užas...

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov ustvrdio je u petak da je jedna osoba poginula u ukrajinskom napadu na grad Grajvoron u Belgorodskoj oblasti. Gladkov je rekao da se radi o pripadniku ruskih odbrambenih snaga. "Više je puta pomagao u evakuaciji civila i osiguravanju sigurnosti u rodnom kraju", rekao je Gladkov.

Guverner je dodao da je muškarac u trenutku napada bio na ulici te da je podlegao povredama koje je zadobio. Gladkov je dodao da su u napadu na Grajvoron oštećene ceste i trgovine, sedam stambenih zgrada, dvije garaže i dva automobila.

Novinska agencija Reuters izvijestila je u petak, 15. marta da je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u četvrtak, 14. marta spriječilo ukrajinski napad na Belgorodsku oblast, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije