Tri ukrajinska helikoptera sletjela nedaleko od prve linije fronta, a onda je uslijedio užas...

12
Radiosarajevo.ba
Tri ukrajinska helikoptera sletjela nedaleko od prve linije fronta, a onda je uslijedio užas...
Foto: Printscreen / Rusija napada Ukrajinu

Tri helikoptera iz 12. eskadrile zrakoplovstva ukrajinske vojske sletjela su u četvrtak, 14. marta, na polje u Novopavlivki, 55 kilometara zapadno od crte bojišnice izvan ruševina Avdiivke u istočnoj Ukrajini.

Iako su se helikopteri pripremali za dnevni raketni napad kao potpora ukrajinskim brigadama, njihova nesretna sudbina otkriva evoluciju ruske taktike u sukobu.

Ruski napredak u tehnologiji, posebno u području nadzora i preciznog gađanja, predstavlja ozbiljan izazov za ukrajinske snage. Kroz korištenje bespilotnih letjelica i topništva, Rusija razvija ubojiti lanac koji omogućava brzo i precizno eliminiranje mete, čak i duboko iza linije bojišnice.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Nedavna nesreća helikoptera samo je jedan od mnogih slučajeva gdje su ruski dronovi promatrali i potom ciljano uništavali ukrajinske vojne resurse. Ovaj ubojiti lanac, koji se oslanja na podatkovne mreže i modernu tehnologiju, označava evoluciju ruske taktike u sukobu.

Ukrajinske snage sada se suočavaju s izazovom prilagođavanja novoj stvarnosti na terenu. Povlačenje vojnih resursa dalje od prednje linije ili dodavanje dodatne zaštite postaju ključne opcije.

Međutim, nedostatak sredstava za protuzračnu obranu i ometanje nadzornih dronova predstavlja dodatni izazov za ukrajinske snage.

U međuvremenu, dok se ruska tehnologija poboljšava, potpora ukrajinskim snagama od strane međunarodnih saveznika, posebno Sjedinjenih Američkih Država, postaje sve važnija.

Blokada novih sredstava za Ukrajinu u američkom Kongresu predstavlja dodatnu prepreku za ukrajinske snage u suočavanju s rastućim izazovima na terenu.

Stoga, dok se situacija u istočnoj Ukrajini nastavlja razvijati, ukrajinske snage moraju brzo prilagoditi svoju strategiju kako bi se nosile s naprednim taktikama ruskih snaga i osigurale stabilnost i sigurnost na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije