Rusija tvrdi da je zauzela Bahmut: Vladimir Putin čestitao vojnicima, obećao nagrade

6
Hina
Rusija tvrdi da je zauzela Bahmut: Vladimir Putin čestitao vojnicima, obećao nagrade
Foto: Facebook / Vladimir Putin

Rusija tvrdi da je u subotu 20. maja, da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu.

Napad na već gotovo sravnjen grad predvodile su ruske plaćeničke vojne grupe Wagner čiji je vođa Jevgenij Prigožin ranije istog dana rekao da su njegove snage zauzele čitav grad i svaku kuću.

Zauzimanje Bahmuta, kojeg Rusi još iz sovjetskog doba nazivaju Artjomovsk značilo bi prvu veću rusku pobjedu u bitki koja traje više od 10 mjeseci.

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Održana sjednica: Skupština Vijeća Evrope podržala članstvo Kosova

Putin čestitao vojnicima, obećao nagraditi najzaslužnije Rusko Ministarstvo odbrane kratko je saopćilo "da je završeno oslobađanje Artjomovska kao rezultat napada jurišnih odreda Wagnera, uz podršku topništva i zračnih snaga".

Kijev je prije ruske objave odbacio Prigožinove tvrdnje, ali se nije odmah referirao na tvrdnju ruskog ministarstva. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Prigožin koji je dosad višekratno prozivao regularnu rusku vojsku zbog napuštanja položaja rekao je da će se njegove snage iz Bahmuta povući od 25. maja zbog odmora te će kontrolu predati regularnoj ruskoj vojsci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije