Rusija tvrdi da je "uspostavila kontrolu" nad cijelim Luganskom

0
Anadolija
Rusija tvrdi da je "uspostavila kontrolu" nad cijelim Luganskom
Foto: EPA-EFE / Ruski vojnici / Ilustracija

Ministar odbrane Rusije Sergey Shoygu obavijestio je u nedjelju ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ukrajinska samoproglašena pobunjenička Republika Lugansk, sada u potpunosti "pod kontrolom Moskve".

"Nakon uspješnih vojnih operacija, ruske snage i Narodna milicija Luganska uspostavile su potpunu kontrolu nad gradom Lisičanskom i nizom obližnjih naselja", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Sergey Shoygu obavijestio je Putina o "oslobođenju Luganske Narodne Republike", navodi se u saopštenju.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Ukupna površina oslobođenih teritorija tokom proteklog dana iznosila je 182 kvadratna kilometra", saopštilo je rusko ministarstvo.

Oblasti Donjeck i Lugansk, dio su istočnog ukrajinskog regiona Donbasa, koji graniči s Rusijom. Poprište su pobune koju je podržavala Rusija počevši od 2014. godine, kada je Moskva ilegalno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je priznao "nezavisnost" Donjecka i Luganska neposredno prije početka ukrajinskog rata 24. februara.

Kao i u slučaju Krima, cijeli Donbas je još uvijek međunarodno priznat kao ukrajinska teritorija, a oružane snage te zemlje nastavljaju da se bore za njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije