Rusija privela pripadnike krimske manjine zbog protesta u Simferopolju

0
Hina
Rusija privela pripadnike krimske manjine zbog protesta u Simferopolju
Foto: Twitter / Protesti na Krimu: Policija privodi građane u Simferopolju

Više od 50 krimskih Tatara uhapšeno je u gradu Simferopolju nakon protesta protiv “nezakonitih pretresa i hapšenja” ruske obavještajne službe, javila je u subotu navečer savjetnica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova.

Neki od njih su, kako je Denisova objavila preko aplikacije Telegram, na grub način natjerani da uđu u policijska vozila.

Denisova također navodi da su prije toga ruske snage sigurnosti uhapsile pet aktivista, pripadnika muslimanske manjinske grupe.

Osumnjičeni za otmicu Sirijca predati Tužilaštvu KS: Odluka će se donijeti u naredna 24 sata

Osumnjičeni za otmicu Sirijca predati Tužilaštvu KS: Odluka će se donijeti u naredna 24 sata

Još uvijek nisu dostupne informacije s ruske strane.

Denisova je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak na Rusiju kako bi prekinula represiju nad manjinskim autohtonim stanovništvom poluotoka Krima, koji je Rusija pripojila 2014.godine.

Ujedinjeni narodi nedavno su optužili Moskvu za nezakonita hapšenja i provođenje racija nad predstavnicima krimsko-tatarske zajednice.

Ukrajinski je predsjednik Vladimir Zelenski putem Twittera zatražio oslobađanje svih uhapšenih.

Krimski Tatari bili su skeptični prema Rusiji, zbog događaja u prošlosti, posebno nakon što je 1944. godine oko 200.000 krimskih Tatara deportovano u današnji Uzbekistan zbog optužbi za saradnju s Nijemcima.

Mnogi Tatari bojkotovali su referendum o ruskoj aneksiji Krima koji je održan 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije