Ukrajinski predsjednik: Vladimir Zelenski obećao da će učiniti sve da vrati Krim

3
Fena
Ukrajinski predsjednik: Vladimir Zelenski obećao da će učiniti sve da vrati Krim
Foto: EPA-EFE / Samit Krimske platforme u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik obećao je u ponedjeljak da će učiniti sve što može kako bi vratio poluotok Krim, koji je pripojen Rusiji prije sedam godina, i pozvao međunarodne saveznike da podrže ove napore.

Predsjednik Vladimir Zelenski govorio je na samitu Krimske platforme, koji je Ukrajina organizovala da pojača pritisak na Rusiju zbog aneksije 2014. godine koju je veći dio svijeta proglasio nezakonitom.

Zbog toga su odnosi Rusije i Zapada na veoma lošem nivou kakav nije bio još od Hladnog rata, piše AP.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

U svom uvodnom izlaganju, Zelenski je obećao "učiniti sve što je moguće kako bi vratio Krim, tako da Krim, zajedno s Ukrajinom, postane dio Europe".

"Za to ćemo upotrijebiti sva moguća politička, pravna i prije svega diplomatska sredstva", rekao je Zelenski i dodao da Kijevu treba "efikasna podrška na međunarodnom nivou".

Na samitu su učestvovali najviši funkcioneri iz 46 zemalja i blokova, uključujući Sjedinjene Države, Europsku uniju i Tursku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov osudio je samit kao "antiruski događaj".

Zelenski je optužio da je Rusija Krim pretvorila u "vojnu bazu" i "uporište za Rusiju da pojača svoj uticaj na crnomorsku regiju". Rekao je da je Moskva utrostručila svoju vojnu prisutnost na Krimu.

U aprilu je Rusija povećala broj vojnika blizu svojih granica s Ukrajinom, uključujući i Krim, što je izazvalo bijes međunarodne zajednice. Na samitu je bilo zastupljeno svih 30 država članica NATO -a.

"Okupacija Krima dovodi u sumnju efikasnost cijelog međunarodnog sigurnosnog sistema", rekao je ukrajinski predsjednik. Naglasio je da bez povjerenja u međunarodni sigurnosni sistem niti jedna država ne može biti sigurna da neće postati sljedeća žrtva okupacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije