Rusija poslala službenu diplomatsku notu SAD. Traže da prestanu naoružavati Ukrajinu

7
Radiosarajevo.ba
Rusija poslala službenu diplomatsku notu SAD. Traže da prestanu naoružavati Ukrajinu
Foto: EPA-EFE / Invazija na Ukrajinu/Ilustracija

Rusija je ove sedmice poslala službenu diplomatsku notu Sjedinjenim Američkim Državama upozoravajući da američke i NATO pošiljke osjetljivih sistema naoružanja Ukrajini samo dodaju ulje na vatru tamošnjem sukobu te da mogu donijeti nepredvidljive posljedice.

Diplomatski postupak, čiju je kopiju pregledao američki The Washington Post, uslijedio je nakon odluke američkog predsjednika Joea Bidena da dramatično proširi opseg oružja koje se isporučuje Ukrajini.

Paket od 800 miliona dolara uključuje haubice od 155 mm što je ozbiljna nadogradnja u dalekometnom naoružanju, prikladnom za obaranje ruskih sistema, bespilotne letjelice i oklopna vozila te dodatnu prenosivu protuzračnu i protutenkovsku opremu, kao i milione komada municije.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

SAD su također omogućile isporuku sistema protuzračne odbrane dugog dometa u Ukrajinu, uključujući isporuku slovačkih lansera S-300 ruske proizvodnje iz sovjetske ere na kojima su ukrajinske snage već obučene.

Iz State Departmenta odbili su komentirati sadržaj diplomatske note poslane na dvije stranice ili govoriti o potencijalnom odgovoru SAD.

Ruski stručnjaci sugeriraju da je Moskva konvoje oružja koji dolaze u zemlju svakako označila kao legitimne vojne mete.

Ovo je prvi puta od početka invazije na Ukrajinu da se Rusija direktno obraća SAD-u dokumentom koji ima prijeteći ton.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije