Rusija pokrenula novi val napada na Bahmutu: Wagner tvrdi jedno, Zelenski drugo

1
Radiosarajevo.ba
Rusija pokrenula novi val napada na Bahmutu: Wagner tvrdi jedno, Zelenski drugo
Foto: EPA - EFE / Rat u Ukrajini

Osnivač paravojne formacije "grupe Wagner", Jevgenij Prigožin, koja se trenutno bori u Ukrajini tvrdi da je cijeli istočni dio grada Bahmuta pod ruskom kontrolom.

Međutim iako Prigožin tvrdi da je cijeli istočni dio pod ruskim trupama, vezano za ovu temu vode se snažne rasprave.

Bitka u Bahmutu je privukla svjetsku pažnju, a iako se govorilo o povlačenju ukrajinskih trupa sa ovog područja, to se do sada nije dogodilo.

Vojin Mijatović: 'Rezolucija o genocidu je civilizacijska potreba. Nešto se ozbiljno iza brda valja'

Vojin Mijatović: 'Rezolucija o genocidu je civilizacijska potreba. Nešto se ozbiljno iza brda valja'

Prema dosadašnjim podacima nema najave da će se takvo što i desiti, ali ono što je privuklo veliku pažnju javnosti jeste činjenica da je "grupa Wagner" postavila crnu zastavu na spomenik Drugom svjetskom ratu u Bahmutu.

Kako se čini ukrajinska vojska će ovaj grad držati do posljednjeg trenutka, kao što je to činila do sada. Za razliku od Hersona, Balaklie, Izjuma, Limana i Kupjanska, iz kojih su Rusi pobjegli, Ukrajinci ne napuštaju Bahmut bez žestokog otpora.

Podsjetimo da je nedavno najavljeno da ukoliko se desi pad Bahmuta, Rusima bi mogao biti otvoren put prema osvajanju drugih gradova u zapadnom dijelu Donjecka. Ipak, dio analitičara navodi da je važnost Bahmuta više simbolička nego strateška.

"Ako zauzmu Bahmut, ruske snage imat će otvoren put prema ključnim gradovima na istoku Ukrajine", kazao je je Zelenski za CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije