Rusija: 'Obustavili smo rad najveće nuklearne elektrane u Evropi'

0
Radiosarajevo.ba
Rusija: 'Obustavili smo rad najveće nuklearne elektrane u Evropi'
Foto: EPA / Nuklearna elektrana / Ilustracija

Zbog mogućnosti provokacija od Ukrajine, obustavljamo rad nuklearne elektrane Zaporožja, javlja ruska novinska agencija TASS pozivajući se na guvernera regije kojeg je postavila Moskva.

Rusija je zauzela najveću nuklearku u Evropi u prvim danima invazije koja je počela u februaru prošle godine.

No, očekuje se da će Ukrajina uskoro krenuti s dugoočekivanom protuofanzivom kako bi ponovno zauzela teritorij pod ruskom kontrolom, što bi moglo uključivati i regiju Zaporižja. Ruske snage su stoga na tom području započele s evakuacijom stanovništva.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

"Vidjeli smo da se razina vode u obližnjem akumulacijskom jezeru Kahovka popela na 17.8 metara. Radi se o manipulaciji. Zaustavljen je rad nuklearnih reaktora", citirao je TASS Jevgenija Balitskog.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi je ranije kazao da je svih šest reaktora u najvećem europskom postrojenju za nuklearnu energiju već u postupku "hladnog gašenja", što znači da ne proizvode električnu energiju, ali su još uvijek puni nuklearnog materijala, piše Index.hr.

Grossi je u subotu 6. maja, upozorio da je situacija oko nuklearne elektrane postala "potencijalno opasna" jer su čelnici koje je postavila Rusija počeli evakuirati ljude iz obližnjih područja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije