EUObserver: Rusija je prodrla u "unutrašnji krug" Angele Merkel

Radiosarajevo.ba
EUObserver: Rusija je prodrla u "unutrašnji krug" Angele Merkel
Foto: europarl.europa.eu / Rusija je prodrla u "unutrašnji krug" Merkel

Piše: ANDREW RETTMAN za Euobserver

Rusija je pronašla saveznike u "unutrašnjem krugu" njemačke kancelarke Angele Merkel i austrijskim obavještajnim službama, upozorava ruski biznismen u egzilu, Mikhail Khodorkovsky.

Međutim, oni su samo dio šire mreže koja podržava Kremlj u državama članicama EU, uključujući Češku Republiku, Kipar, Francusku, Grčku, Latviju, Litvaniju i Poljsku, kaže on.

Khodorkovsky je otkrio ove informacije na video-raspravi pred Odborom Evropskog parlamenta (EP) za vanjsko uplitanje u ponedjeljak (10. maja).
Trust mozgova "Dijalog civilizacija" sa sjedištem u Njemačkoj, koji je osnovao ruski oligarh Vladimir Yakunin "koristi se za identificiranje potencijalnih saveznika Kremlja među evropskim elitama", navodi on.

Izvještaj na 60 stranica

A "jedan od Yakuninovih ... izvora na koji se poziva u svojim izvještajima Kremlju pripada unutrašnjem krugu Angele Merkel", dodaje Khodorkovsky.

Rusija je koristila i bivšeg austrijskog menadžera Jana Marsaleka za vrbovanje "visokorangiranog austrijskog obavještajca" i organiziranje zabava radi prikupljanja informacija o drugim sigurnosnim službenicima i političarima, kaže Khodorkovsky.

Zbog osjetljivosti slučajeva, u javnom obraćanju članovima EP nije imenovao osobu od povjerenja Merkelove, niti visokorangiranog austrijskog špijuna.

"Neke informacije koje su ovdje iznesene naši izvori ne mogu potvrditi na sudu zbog straha za vlastite i živote njihovih porodica [u Rusiji],“ rekao je Khodorkovsky.

Ipak, njegova pro-demokratska NVO "The Dossier Centre" sa sjedištem u UK istog je dana otkrila pojedinosti u izvještaju od 60 stranica, kojem su članovi odbora EP mogli pristupiti putem sigurne stranice na internetu.

U međuvremenu je Yevgeny Prigozhin, još jedan poslovni tajkun koji podržava Kremlj, štetno djelovao u Evropi, rekao je Khodorkovsky na raspravi u ponedjeljak.

Prigozhinovo djelovanje je uključivalo kupovinu njemačkih dijelova za rusko "oružje za masovno uništenje" i vrbovanje njemačkih političara da legitimiziraju sumnjive izbore u prijateljskim državama Rusije u Africi.

Prigozhinove "trolovske fabrike" na internetu "radile su na poticanju anti-francuskih osjećaja u afričkim državama" i nastojale "isprovocirati diplomatski sukob između Francuske i Italije":

Prigozhinovo osoblje je nastojalo formirati pro-kremaljsku političku stranku u Grčkoj, okupljenu oko grčkog političara Konstantina Gabaeridisa, rekao je Khodorkovsky.

Imenovao je i stavio na stup srama dva francuska političara krajnje desnice - Thierryja Marianija (član MEP) i Aymerica Chaupradea (bivši član MEP) - nazvavši ih marionetama Kremlja.

Chauprade je npr. pomagao u povezivanju francuskih političara sa kontaktima u Kremlju i „čak nudio usluge pisanja iz sjene" Yakuninu, navodi Khodorkovsky.

Mreža Rusije u Češkoj Republici uključivala je „visokorangirane službenike u Češkoj vladi,“ kao i komunističkog parlamentarca Zdeněka Ondráčeka, rekao je Khodorkovsky.

Njenoj petoj koloni na Kipru pripadala je Eleni Loizidou, bivša tužiteljica koja je „godinama neformalno savjetovala ruske vlasti, otkrivajući im insajderske informacije“ i „uplitala se u [pravne] postupke u korist Kremlja,“ kaže Khodorkovsky.

Bivši poljski parlamentarac Mateusz Piskorski također je dobio zadatak od firme za odnose s javnošću povezane s Kremljem da "pronađe lojalne evropske političare", koje je pozivao na skupove pod pokroviteljstvom Kremlja, naveo je Khodorkovsky.

U Litvaniji su kremaljski stručnjaci za manipuliranje identificirali Vygaudasa Ušackasa, bivšeg ministra vanjskih poslova i ambasadora EU u Rusiji kao "prijateljskog kandidata za predsjedništvo Litvanije".

A Latvija je izgledala poput igrališta za kremaljsku elitu, gdje su npr. rođaci ruskih oligarha Yuri Kovalchuka i Nikolai Tokareva posjedovali nekretnine i dionice u lokalnim firmama.

"Tokarev i Kovalchuk su bili glavne veze u finansijskoj shemi za Putinovu palatu koja je bila tema Navalnyjevog filma", naveo je Khodorkovsky, govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i opozicijskom aktivisti Alexei Navalnyju, koji je nedavno razotkrio Putinov raskošni privatni dvorac na YouTube-u.

"Glavni mehanizam za ostvarivanje uticaja na evropske političke i poslovne elite je [finansijska] korupcija", rekao je Khodorkovsky.

"Spremni smo pružiti dokaze koji imamo na zahtjev odgovarajućih agencija za izvršenje zakona, ali te dokaze naravno nećemo dijeliti sa onima koji su potencijalno povezani s Kremljem", dodao je on, govoreći o dokumentima i drugim informacijama kojima je potkrijepio svoje svjedočenje u ponedjeljak.

Čišćenje kuće

Međutim, ako ga je brinula zaštita izvora, i neki članovi EP su mogli predstavljati prijetnju.

Na primjer Mariani, kojeg je Khodorkovsky spomenuo i stavio na stup srama, član je odbora EP za vanjsko uplitanje i trebao je imati povlašten pristup dosjeu od 60 strana koji posjeduje Khodorkovsky.

Iako ovaj francuski član EP nije govorio u ponedjeljak, njegov kolega, također francuski član EP koji pripada Marianijevoj grupi "Nezavisnost i demokratija", Jean-Lin Lacapelle, intervenirao je u njegovo ime

Khodorkovsky je optužen za "niz ubistava" i "pranje novca", a EP ga nije trebao pozvati da govori, rekao je Lacapelle, ponavljajući rusku propagandu.

"Htio bih uputiti izvinjenje jer sam čuo da vas je jedan od naših kolega napao na vrlo vulgaran i nepošten način", rekao je francuski liberalni član EP Bernard Guetta Khodorkovskyom.

"EU treba očistiti vlastitu kuću od hibridnog uticaja Kremlja, prljavog novca i korupcije,“ rekao je Andrius Kubilius, član EP iz Litvanije koji pripada centru-ljevici i bivši premijer, u okviru općeg obraćanja.

"Ako želimo promovirati demokratski razvoj u Rusiji, trebamo očistiti vlastitu kuću", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije