Rusija ima način kako da pomogne ratnom zločincu Ratku Mladiću

Radiosarajevo.ba
Rusija ima način kako da pomogne ratnom zločincu Ratku Mladiću
FOTO: EPA / Ratko Mladić
Moskva je spremna pružiti pomoć generalu Ratku Mladiću, koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, u zaštiti njegovih prava.

Kao stalna članica SB UN, Rusija će moći utjecati na formiranje novog sastava sudija, koji će razmatrati žalbu u slučaju Ratka Mladića, a imat će pravo čak i na veto ako posumnja u njihovu objektivnost.

Advokat Dragan Ivetić, branilac bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, najavio je da će se žaliti na presudu, a razmatranje žalbe bi moglo da traje dvije do tri godine“

"Poslije prestanka rada Haškog tribunala, mi ćemo potpasti pod mehanizam koji će nastaviti rad poslije 2017. godine. Žalbu ćemo predati iduće godine i ona će biti veoma dobro pripremljena. Naš cilj je da pravda bude zadovoljena…", rekao je Ivetić, koji se obratio putem videomosta na konferenciji za štampu koju je u Moskvi organizirala novinska agencija Rosija sevodnja.

Na konferenciji su govorili i generalov sin Darko Mladić, član Komiteta Državne dume Rusije za odbranu i predsjednik ruskog Komiteta za odbranu generala Ratka Mladića, zastupnik Pavel Dorohin i direktorka Centra za proučavanje savremene balkanske krize i članica Komiteta za odbranu generala Ratka Mladića Jelena Guskova.

Oni su istaknuli da je sada najvažnije spasiti generalu život i omogućiti mu liječenje.

"Odbrana je tražila da se skine imunitet medicinskom osoblju pritvorske jedinice kako bismo ih mogli tužiti za pogrešno liječenje Mladića. To kako oni rade jasno se vidi u medicinskim dokumentima koje smo jedva dobili od njih, a u svakoj normalnoj zemlji to se zove nesavjesno liječenje i podleže ozbiljnim tužbama sa ozbiljnim posljedicama", istaknuo je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, pitanje zdravlje generala Mladića je, u ovom trenutku, najhitnije zbog toga što je više nezavisnih ljekara, uključujući i lekare u Tribunalu, ustanovilo da je on „u najvišem mogućem riziku od toga da mu se ponovi moždani udar do mogućeg smrtnog ishoda, dodao je Darko Mladić.

On je naveo da su haški ljekari odbijali da porodici dostave medicinsku dokumentaciju, iako "imaju obavezu da to učine odmah nakon pregleda ljekara i dijagnostike".

"Nama su tek u oktobru ove godine dali snimke glave, napravljene u martu, iz kojih se vidi nekoliko bitnih stvari. Prije svega, ti snimci nisu napravljeni kako struka nalaže, neki su rađeni bez upotrebe kontrasta, što ih čini ’mutnijim‘ nego što objektivno mogu da budu. Naši stručnjaci su procijenili da je to napravljeno u cilju prikrivanja stepena oštećenja u mozgu. Vrhunski srbijanski ljekari koji su pogledali taj snimak ustanovili su da je on imao nove moždane udare i hitno bi trebalo odrediti stepen oštećenja. Haški ljekari bježe od toga i dan-danas", naveo je Mladić.

On je rekao da će odbrana nastaviti insistirati na tome da Mladića pregledaju srbijanski jekari, a advokat Ivetić je podsjetio da je to odobrio i mehanizam za međunarodne krivične sudove, nasljednik Haškog tribunala, ali da je glavni ljekar u Haškom tribunalu to blokirao.

"To protivljenje haških ljekara se pretvorilo u tragikomičan otpor, pa je doktor Falke u jednom trenutku zabranio posjete ljekara, a njegovo obrazloženje je bilo da bi posjeta ljekara mogla biti opasna za njegovo zdravlje, pa čak i pogubna. Ne znam kako drukčije to nazvati, ali kao da smo u nekakvom teatru apsurda“, naveo je Darko Mladić.

Ivetić je dodao da se sada čeka konačna odluka, a ako ona ne bude pozitivna "onda ćemo se žaliti mehanizmu".

Haški tribunal, prema riječima Darka Mladića, time ne samo da krši zakone Srbije i međunarodno pravo, nego i svoja sopstvena pravila.

"To je momenat gdje mi vidimo potrebu da jedna svjetska sila kao što je Ruska Federacija, koja ima veliki utjecaj u Vijeću sigurnosti UN-a, postavi pitanje kako je moguće da se na ovaj način krše standardi međunarodnog prava i prava na liječenje ljudi… Možda Tribunal ne vidi više potrebu da on živi dalje, pošto su izrekli presudu koju su želeli, a za koju smo svi znali da je napisana i prije nego što je general Mladić bio prebačen na suđenje, ali bez obzira na to mi smatramo da se borba za Mladića mora nastaviti, da bi dobio pravo da se brani, da se liječi i da kaže istinu o događajima na prostoru biše Jugoslavije.

Time doprinosimo ne samo međunarodnom pravu, nego i trajnom i održivom miru u regionu… Međutim, izgleda da je nekome bio plan da ostavi eksplozivnu smešu na Balkanu da bi možda u nekom budućem periodu mogao napraviti ozbiljne konflikte na tlu Europe, što mi smatramo da je bio vjerovatniji plan Tribunala nego ono što je zapisano u osnivačkim dokumentima da kažnjavaju počinioce zločina u ratu na prostorima bivše Jugoslavije”, rekao je Darko Mladić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije