Rusija: 'Članstvo Finske u NATO-u okončalo eru sigurnosti u nordijskom regionu'

0
AA
Rusija: 'Članstvo Finske u NATO-u okončalo eru sigurnosti u nordijskom regionu'
Foto: Vijesti / Ilustracija

Zvanično pristupanje Finske NATO-u i kontinuirani napori Švedske da se pridruži alijansi okončali su "eru sigurnosti" u nordijskom regionu, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Širenje NATO-a je okončalo ovu eru, potpuno zatvorilo svaki razgovor o tome da je ovaj region potpuno siguran. To je nova stvarnost", rekla je Zaharova.

Zaharova je rekla da se Washington, na marginama Minhenske sigurnosne konferencije u februaru, bavio "propagandom svega što je uništilo evropsku sigurnost".

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

"Zapravo, to se sada dogodilo sjevernoj Evropi", rekla je Zaharova, ističući da je neutralni status nordijskih zemalja ono što je dugo vremena predstavljalo "sigurnosni oreol" u regionu.

Zaharova je također rekla da su kontakti SAD-a s Evropom o sigurnosnim pitanjima zasnovani na "čisto ličnim, pragmatičnim i oportunističkim interesima" koji nisu povezani sa sigurnošću same Evrope.

"Kada počne razgovor između predstavnika SAD-a i Evropljana o sigurnosnim pitanjima, biće problema", dodala je Zaharova.

Finska je službeno pristupila NATO-u u utorak, a ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto uručio je potpisani sporazum o pristupanju američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu tokom zvanične ceremonije u Briselu.

Istovremeno, pridruživanje Švedske alijansi zavisi od toga da li će ispuniti niz obećanja koje je dala Ankari prošle godine kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Mađarska također tek treba da ratifikuje članstvo Švedske u NATO-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije