Rusi tvrde: "Prva faza ruskog vojnog plana je završena, sada imamo novi cilj"

4
Radiosarajevo.ba
Rusi tvrde: "Prva faza ruskog vojnog plana je završena, sada imamo novi cilj"
Foto: EPA / Svakodnevna razaranja u Ukrajini

Visoki ruski general dao je neke od najdetaljnijih javnih primjedbi do sada o ruskoj vojnoj strategiji u Ukrajini, tvrdeći u petak da je "prva faza ruskog vojnog plana" sada završena, s njihovim primarnim fokusom sada na istoku Ukrajine.

"Generalno gledano, glavni zadaci prve faze operacije su završeni", rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, prvi zamjenik načelnika ruskog Generalštaba, na brifingu u petak, a prenosi CNN.

"Borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine značajno je smanjen, što nam je omogućilo, ponovo naglašavam, da glavne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja – oslobođenja Donbasa".

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Rudskoyeve primjedbe dolaze kada se čini da je napredak Rusije zastao oko velikih ukrajinskih gradova kao što su Kijev i Harkov. Rusija takođe nije uspjela da postigne vazdušnu nadmoć u Ukrajini i pretrpela je velike gubitke u ljudstvu od početka invazije.

"Javnost i pojedini stručnjaci se pitaju šta radimo na području blokiranih ukrajinskih gradova", rekao je Rudskoj.

"Ove akcije se izvode s ciljem nanošenja takve štete vojnoj infrastrukturi, opremi, ljudstvu Oružanih snaga Ukrajine, čiji rezultati nam omogućavaju ne samo da vežemo njihove snage i spriječimo ih da ojačaju svoju grupaciju u Donbasu, ali im takođe neće dozvoliti da to urade sve dok ruska vojska potpuno ne oslobodi teritorije DPR i LNR".

Rudskoj je mislio na Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, separatističke teritorije u istočnoj Ukrajini koje je Rusija priznala uoči svoje invazije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je cilj onoga što ruski zvaničnici eufemistički nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini potpuna demilitarizacija zemlje. Putin je rekao da rat teče po planu, ali su ruske snage pretrpjele ozbiljne gubitke: Rudskoj je na istom brifingu rekao da je u Ukrajini ubijeno 1.351 vojnika, a 3.825 ranjeno. Američki, NATO i ukrajinski zvaničnici procjenjuju da je broj ruskih žrtava mnogo veći.

"U početku nismo planirali da ih jurišamo kako bismo spriječili uništenje i minimizirali gubitke među ljudstvom i civilima", rekao je Rudskoj.

"I iako ne isključujemo takvu mogućnost, međutim, kako pojedinačne grupe budu ispunjavale postavljene zadatke, a oni se uspješno rješavali, naše snage i sredstva će biti koncentrisane na glavno – potpuno oslobođenje Donbasa".

Nejasno je da li izjava Rudskoya implicira pomjeranje stubova za rusku vojsku ili samo predstavlja promjenu u javnoj razmjeni poruka.

Ruska vojska tvrdi da ne gađa civile ili stambena naselja, uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije