Rusi su Mariupolj sravnili sa zemljom - samo su jedan dio ostavili netaknut

0
Radiosarajevo.ba
Rusi su Mariupolj sravnili sa zemljom - samo su jedan dio ostavili netaknut
Foto: Maxar / Posljednji satelitski snimci iz Mariupolja, 19. mart 2022.

Jedan od glavnih upravitelja luke u Mariupolju - koji je jučer pobjegao iz ovog opkoljenog grada - izjavio je za BBC da je veći dio grada potpuno uništen, ali područje luke uglavnom je netaknuto.

Ovaj muškarac, koji ne želi biti javno identificiran zbog sigurnosnih razloga, rekao je da je šest brodova pod stranim zastavama bilo zarobljeno u luci od početka rata, ali "za razliku od ostatka grada, luka skoro da nikako nije granatirana".

Mariupolj je najveća luka na Azovskom moru i jedna od najvećih ukrajinskih luka za izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Simbol trijumfa nad zlom i tiranijom

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Simbol trijumfa nad zlom i tiranijom

"Preuzimanje kontrole u Mariupolju bilo bi strateški važno za Rusiju", zaključuje BBC.

Kremlj je dosljedno poricao da je namjerno gađao civilnu infrastrukturu i zgrade, poput škola, bolnica i domova u Mariupolju - od kojih su mnoge uništene s velikim brojem žrtava.

Ali činjenica da je područje luke ostalo relativno funkcionalno može biti pokazatelj da Rusija računa na njenu stratešku važnost i da je namjerno izbjegla granatiranje ove luke.

Stanovnici Mariupolja koji su pobjegli iz ovog grada proteklih dana - invazija Rusije počela je 24. februara ove godine - navode kako je grad sravnjen sa zemljom.

Mrtvi su ležali na ulicama - a prethodno su se kopali u masovnim grobnicama. Grad je pod opsadom, granatiran 24 sata dnevno, nema hrane, vode ni struje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije