Rusi se spremaju na masovne gubitke: "Šaljite nam doktore"

0
Radiosarajevo.ba
Rusi se spremaju na masovne gubitke: "Šaljite nam doktore"
Foto: Twitter/ Hanna Liubakova / Satelitski snimci ruske vojske

Britanski ITV News objavio je primjerak dokumenta koji je, kako navode, u subotu izdalo rusko Ministarstvo zdravstva, a koji sugerira da Moskva očekuje 'ozbiljnu medicinsku situaciju' zbog koje će biti potreban angažman doktora iz svih dijelova države, prenosi Jutarnji list.

Kako javlja urednica vijesti ITV Newsa Emma Burrows, iz dokumenta se iščitava da je svim medicinskim ustanovama naređeno da smjesta dostave podatke o osoblju koje su spremni staviti na raspolaganje. Dokument je datiran s 25. februara, a potpisuje ga zamjenik ministra zdravstva.

Prema faksimilu dokumenta koji je objavila Burrows, od medicinskih se ustanova traži da budu spremne za 'promptno uključivanje u aktivnosti usmjerene na spašavanje života i zaštitu zdravlja ljudi u Rusiji'. Zatraženo je da u Ministarstvo zdravstva pošalju popise raspoloživog osoblja, uključujući 'medicinske specijaliste i tehničare', a zahtijevaju se njihova imena i prezimena, mjesta na kojima rade, nazivi radnih mjesta i podaci o kontaktu. U dokumentu se navodi da će osoblje biti raspoređeno "negdje" te da će im biti ponuđena naknada za putne troškove i smještaj kao i dnevnice.

U dopisu se zatim navodi podulja lista stručnjaka koje Ministarstvo zdravstva traži. Među njima su traumatolozi, kardiolozi, maksilofacijalni kirurzi, anesteziolozi, radiolozi, medicinski tehničari, infektolozi...

Iz dopisa je jasno da Ministarstvo zdravstva očekuje neki veći medicinski događaj, a novinarka Burrows kaže da joj je nekoliko liječnika potvrdilo da su vidjeli dokument kao i da su tokom subote održavani sastanci na kojima im je poručeno da "budu u pripravnosti".

"Rečeno mi je da je ovo krajnje neuobičajeno, gotovo bez presedana.

Nakon što je vidio dokument, ukrajinski vojni dužnosnik mi je rekao da bi ovo mogla biti naznaka da Rusi skupljaju liječnike da pomažu većem broju ranjenika u invaziji na Ukrajinu", napisala je novinarka Burrows.

"Ovaj dopis jasno pokazuje da Rusi nisu očekivali takav nivo otpora i gubitaka. Htjeli su izvjesti blitzkrieg koji je dosad već trebao biti manje-više gotov, ali još su daleko od ostvarenja svojih ciljeva", dodao je spomenuti ukrajinski vojni dužnosnik.

Istovremeno, britanski Mirror je u subotu navečer, pozivajući se na obavještajne izvore, objavio da su Rusi spremni izgubiti do čak 50.000 vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije