Ko je u Europi osudio napad Rusije na Ukrajinu, a ko je stao uz Rusiju?

4
Radiosarajevo.ba
Ko je u Europi osudio napad Rusije na Ukrajinu, a ko je stao uz Rusiju?
Foto: Radio Slobodna Evropa / Infografika

Iz svih država diljem Europe glavni vrhovni dužnosnici osudili su napad Rusije i poslali jasnu poruku: 'Ukrajina ima našu podršku'.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te najavili nove sankcije protiv Ruske Federacije.

“Najoštrije moguće osuđujemo rusku vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama Rusija grubo krši međunarodno pravo i potkopava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi von der Leyen i Michela.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Čelnici europskih institucija izražavaju čvrstu solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom i ističu da su spremni pružiti daljnju politiku, financijsku i humanitarnu pomoć.

Zanimljivo, Ukrajini su dali svi podršku osim dvije zemlje - Srbija i Bjelorusija stale su na stranu Rusije.

Urednici portala Radio Slobodna Europa napravili su zanimljivu infografiju na kojoj se odlično vidi mapa Europe, posebno Balkana, te ko je sve stao uz Ekrajinu, odnosno Rusiju.

Na mapi neka vas ne buni "crna tačka" iznad Poljske, da ne mislite da je neka drtžava. To je također dio Rusije, a u onom dijelu nalazi se Kaljingrad.

Pogledajte ko je sve, a ko nije osudio napad Rusije na Ukrajinu:

Infografika - undefined

Foto: Radio Slobodna Evropa: Infografika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije