Tabak: Ukrajina ima sreću da im Srbija nije susjed, da im i ona ne upadne

11
F. V.
Tabak: Ukrajina ima sreću da im Srbija nije susjed, da im i ona ne upadne
PrtScr / Igor Tabak

Poznati vojni analitičar Igor Tabak, komentirajući početak otvorene agresije na Ukrajinu, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba kako se ta zemlja ne suočava s jednom, već dvije države-neprijatelja.

Da li će izdržati prvi udar?

"Naime, s prostora Bjelorusije su ispaljivane rakete. Po nekim navodima i njihove snage su krenule ulaziti u Ukrajinu i u sukobe sa ukrajinskim snagama direktno! To je jedna stvar koja je izuzetno neugodna, a koju službeni Kijev stavlja u jednu jako tešku situaciju. Veliko je pitanje da li će izdržati prvi udar. Da li će ostati dovoljno koherentni, dovoljno operativno sposobni da ostanu na terenu, u borbi. Da li će izbjeći to da se čitav sustav uruši, što bi bilo prilično tragično", kaže Tabak za Radiosarajevo.ba.

Dodaje da je već tjednima bilo je jasno da dvije strane ne igraju ni istu igru, ni po istim pravilima.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Dok je Zapad upozoravao na gomilanje ruskih i bjeloruskih snaga, ne samo ljudi nego i tehnike, zaliha i logistike, dakle, svega onog što je potrebna za napadnajne operacije, licemjerno im je zauzvrat prodavana priča da su to vježbe i dato nije ništa. Opet vidimo tijekom ove noći kako stvari zapravo stoje“, dodaje on.

Respektabilni analitičar portala Obris.ba iz Hrvatske, s druge strane, upozorava da je upravo Srbija, zajedno sa Rusijom i Bjelorusijom proteklih godina učestvovala u vojnim vježbama kakve su prethodile invaziji na Rusiju.

"Ono što je još u cijeloj stvari zanimljivo napomenut, te vježbe Rusije i Bjelorusije oko Ukrajine su dio takvih aktivnosti. Taj dvojac je imao još vježbi u kojima je godinama znala sudjelovati Republika Srbija poput vježbe „Slavensko bratstvo“. Ukrajina treba zahvaljivati što im Srbija nije neposredni susjed da im i ona skoči za vrat", ističe Tabak.

"Braća zauvek"

Podsjetimo, vojne vežbe „Slovensko bratstvo“, na kojima su učestvovale vojske Srbije, Rusije i Bjelorusije, održavaju se svake godine. Prošle godine domaćin je bila Rusija, i vježbe su, zanimljivo, održane u Novorosijsku, na obali Crnog mora. Pod gestom „braća zauvek“.

Također, bez najave, 20. maja počele su rusko – srpske vojne vežbe na tlu Srbije. Nekoliko mjeseci kasnije, u oktobu 2021., dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "na sva usta" govorio o "neutralnosti", pripadnici Ratnog vazduhoplovstva (RV) i Protiv-vazdušne odbrane (PVO) Vojske Srpske i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije održali su zajedničku letno-taktičku vježbu BARS 2021 (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije), koja se odnosila na “brobenu upotrebu aviona”…

"Ono što je tu sad zanimljivo jeste način na koji će se Srbija postaviti. Ona kao kandidat za članstvo u Europskoj uniji (EU) itekako ima dužnost i uskladiti svoju vanjsku politiku i ponašati se, zapravo, na sukladan način s ostalim EU članicama i kandidatima, a to do sada nije radila. Mislim da će ukrajinska situacija dovest do jednog pročišćenja situacije gdje će se sve teže igrat na više stolaca, i gdje će se nužno morati vidjeti kao stvari zapravo stoje. A to će i nama svima u ovoj regiji dobro doći za smirivanja napetosti. Dozu reda i mira...“, uvjeren je Tabak.

Na pitanje kako se, ipak, u sigurnosnom smislu situacija u Ukrajini može reflektirati na Zapadni Balkan, između ostalog i zbog indikativnih komentara predsjednika Srbije da su vojne snage njegove zemlje puno jače od nekadašnje JNA (!?), Tabak veli:

"Mislim da je bitno napomenuti da sve te izjave i geste potpuno drugačije izgledaju danas, nego evo još jučer. Događanja u Ukrajini su promijenila čitavu osnovu na kojoj se grade ta gledišta. Tu će, zapravo, puno stvari koje su još jučer mogle izgledat prihvatljive, malo čudne, danas biti potpuno nezamislive. To je nešto s čim će se Srbija morati suočiti. S druge strane ovakvo zaoštravanije situacije, da ne velim gotovo blokovsko postrojavanje politike, itekako ima veze s čisto praktičnom činjenicom da je Srbija okružena NATO članicama. To će se, također, reflektirati na promišljanja službenog Beograda i svoje situacije i svog okoliša i budućih postupaka", objašnjava Tabak.

Na dodatno pitanje da li je moguće da ovdašnji proruski faktori i lideri iskoriste trenutak i zaigraju u Putinovu maniru, i zbog razvlačenja pažnje međunarodnih faktora, Tabak još jednom podvlači da se "tokom ove noći situacij zapravo dubinski promijenila".

"Mi već nekoliko dana gledamo postupno pooštravanje sankcija Ruskoj Federaciji, praktički na dnevnoj razini. Ali poslije dešavanja ovog jutra na stolu će se naći i one najoštrije varijante koje još jučer nisu izgledale nemoguće. Nije slučajno niti da je Sjeverni tok 2, ogroman projekt, milijarde eura vrijedan, nijedanput završivo u zapećku. Bog zna da li će vidjeti pogona... Čini mi se da je situacija toliko zaoštrena da neće baš biti kandidata koji bi se voljno našli na kursu velikih organizacija kao što s EU i NATO, a kad se jednom stvarno okrenu i steknu konsenzusu za neko djelovanje", zaključio je Tabak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije