Srbija i Rusija zajedno vježbaju "borbenu upotrebu avijacije"

1
Radiosarajevo.ba
Srbija i Rusija zajedno vježbaju "borbenu upotrebu avijacije"
Foto: Ministarstvo odborane Srbije / Avioni

Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "na sva usta" govori o "neutralnosti", pripadnici Ratnog vazduhoplovstva (RV) i Protiv-vazdušne odbrane (PVO) Vojske Srpske i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije započeli su u ponedjeljak, 11. oktobra zajedničku letno-taktičku vježbu BARS 2021 (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije), koja će se ove sedmice realizovati na teritoriji Republike Srbije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Radi se o šestoj po redu vježbi ovog imena na kojoj ruski i srpski piloti "razmjenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koji se nalaze u naoružanju obje vojske".

Vježba se realiira s ciljem uvježbavanja posada lovačke avijacije i helikopterskih jedinica "za izvođenje borbenih zadataka" u dnevnim i noćnim uslovima, kao i unapređenja obučenosti komandi vazduhoplovnih jedinica za izvršno komandovanje u operacijama.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Kako je još navedeno, letačke aktivnosti sastojat će se iz zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora i zadataka traganja i spašavanja. Bit će realizirane u vazdušnom prostoru Republike Srbije, na vojnim aerodromima u Batajnici i Lađevcima i na poligonu "Pasuljanske livade", a izvodit će ih mješovite posade u avionima i helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Pored lovaca MiG-29 i helikoptera Mi-17, ove godine će prvi put biti korišteni i helikopteri Mi-35M. Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane Rusije, na vježbi će biti korišćeno oko 10 vazduhoplova.

Navedeno je da će ovogodišnji BARS trajati do 16. oktobra, a zanimljivo i da je napomenuto da su ruski piloti, radi što efikasnije interakcije u mješovitim posadama, prethodno proučavali vazduhoplovnu terminologiju i frazeologiju održavanja radio-veze na srpskom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije